Kešunéza... a mladé zelí

a nebo třeba salátová okurka/červené zelí/karotka/červená řepa..... ale tahle dobrota není jen zálivkou na zeleninový salát. Dá se použít i jako omáčka na těstoviny nebo třeba dip. Jinými slovy je absolutně jedno k čemu si jí dáte. Vynikající bude vždycky a se vším :-)

Připravila a zapsala Eva, 10.07.2017


Suroviny a příprava

  • 100 g kešu oříšků
  • 100 g panenského řepkového nebo olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa/šťáva z 1 většího citrónu
  • 1 lžíce ume octa/1 zarovnaná lžička soli
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička medu nebo jiného sladidla
  • Stroužek česneku
  • Hrst kopru/petržele/koriandru/pažitky...
  • 100 ml vody

Kešu oříšky zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je několik hodin (klidně ale i přez noc) namočené, aby změkly. Pak vodu slijeme, oříšky propláchneme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme dohladka. Kešunézu můžeme hned použít, nebo se dá až týden skladovat v lednici pod víčkem, kde díky nízké teplotě lehce ztuhne. Na fotkách je kešunéza s jemným a křehounkým mladým zelím a koprem. Ale jak už jsem psala v úvodu, možností je spousta... Já napříkald nejraději verzi á la tzatziky s nahrubo nakrájenou okurkou. Anča zůstává věrná lžičce, se kterou kešunézu nabírá ze skleničky a přikusuje bagetu. No a Luky, ten si nejvíc pochvaluje právě tu zelnou hlávku.

Dobrou chuť a krásné letní dny :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné