Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Kešunéza... a mladé zelí
a nebo třeba salátová okurka/červené zelí/karotka/červená řepa..... ale tahle dobrota není jen zálivkou na zeleninový salát. Dá se použít i jako omáčka na těstoviny nebo třeba dip. Jinými slovy je absolutně jedno k čemu si jí dáte. Vynikající bude vždycky a se vším :-)
Připravila a zapsala Eva, 10.07.2017
Suroviny a příprava
- 100 g kešu oříšků
- 100 g panenského řepkového nebo olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa/šťáva z 1 většího citrónu
- 1 lžíce ume octa/1 zarovnaná lžička soli
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička medu nebo jiného sladidla
- Stroužek česneku
- Hrst kopru/petržele/koriandru/pažitky...
- 100 ml vody
Kešu oříšky zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je několik hodin (klidně ale i přez noc) namočené, aby změkly. Pak vodu slijeme, oříšky propláchneme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme dohladka. Kešunézu můžeme hned použít, nebo se dá až týden skladovat v lednici pod víčkem, kde díky nízké teplotě lehce ztuhne. Na fotkách je kešunéza s jemným a křehounkým mladým zelím a koprem. Ale jak už jsem psala v úvodu, možností je spousta... Já napříkald nejraději verzi á la tzatziky s nahrubo nakrájenou okurkou. Anča zůstává věrná lžičce, se kterou kešunézu nabírá ze skleničky a přikusuje bagetu. No a Luky, ten si nejvíc pochvaluje právě tu zelnou hlávku.
Dobrou chuť a krásné letní dny :-)