Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Čokodatlové lanýže
Domácí čokoláda je úžasná dobrota.... ale tyhle malé a nenápadné kuličky slazené datlemy a vonící kakaem jsou snad ještě lepší :-) Nevěříte? Vyzkoušejte :-)
Připravila a zapsala Eva, 26.11.2017
Suroviny a příprava
- 200 g datlové pasty
- 100 g (NE)praženého kakaa
- ¼ lžičky soli
- 100 g kakaového másla
- 100 g a víc lískových oříšků
Oříšky opražíme, necháme pochladnout, odrolíme z nich hnědou slupku a pokrájíme je nahrubo. Kakaové máslo opatrně rozehřejeme. Datlovou pastu nadrobíme do mísy a přisypeme k ní kakao a sůl. Rukama promneme na drobenku a přilijeme kakaové máslo. Stěrkou pořádně, ale opravdu pořádně, promícháme a nakonec přisypeme i pokrájené oříšky. Na řádné promíchání čokohmoty se určitě dá použít i nějaký ten domácí spotřebič, ale přijde mi to spíš jako zbytečné špinění nádobí. Dostat hmotu z metly nebo nožů robotu zabere nakonec daleko víc času než práce s mísou a gumovou stěrkou. No a teď ta nejtěžší část receptu... čekání. V tomhle okamžiku je čokohmota totiž dost mazlavá, ale po nějaké chvilce v lednici nebo na jiném chladném místě začne kakaové máslo znovu tuhnout a s ním i hmota na lanýže. Ten okamžik je třeba vystihnout. Když se Vám to nepovede a hmota příliš ztuhne, stačí jí znovu trošku rozehřát – na topení, v mikrovlce, promačkáním v ruce... Z hmoty odebíráme malé kousky a ty v rukách vyválíme na kuličky. Jestli máte chuť a trpělivost, super luxusní varianta je nenasekat lískové oříšky, ale nechat je v celku a zabalit je do čokohmoty. Je to vynikající, ale je to piplačka :-(
Tak dobrou chuť a klidný Advent :-)