Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Datlové karamelky
Nedávno se mi dostala do ruky cereální tyčinka New Bar červená řepa. Seznam použitých surovin a hlavně jeho délka mě moc nenadchnul, ale ta myšlenka, použít červenou řepu, se mi líbila. No nic... uděláme domácí :-)
Připravila a zapsala Eva, 30.04.2016
Suroviny a příprava
... s červenou řepou
- 150g datlové pasty
- 50g mouky z naklíčené(a pak znovu usušené) pohanky/rozmixovaných ovesných vloček
- 50g kakaového másla
- 2 lžíce chia (nebo jiných) semínek
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce prášku z červené řepy (čtěte klidně dál, vysvětlím :-))
- 1 lžička tamari/shoyu omáčky
- 1 lžička octu balsamico
- 1 lžička směsi koření a květů Všechno nejmilejší (nebo nějaký jiný, třeba domácí mix jedlých kytiček a koření)
- Prášek z červené řepy na posypání
Kakaové máslo pomalu a opatrně rozehřejeme. Zatímco se na sporáku/topení rozpouští, rozdrobíme datlovou pastu do mísy a přidáme k ní všechny ostatní ingredience. Rukama promneme na drobenku. Přilejeme i kakaové máslo a zase rukama pořádně propracujeme. Měla by vzniknout lehce lepivá kompaktní a poddajná „modelína“. S přidáváním další mouky nepospíchejte. Jak bude kakaové máslo chladnout, bude tuhnout i hmota na karamelky. Necháme alespoň půl hodiny být a mezi tím najdeme přiměřeně velkou nádobu (malý pekáček, plastovou misku,...), kterou vyložíme papírem na pečení nebo potravinářskou fólií tak, aby konce na všech stranách hodně přečnívaly. Hmotu na karamelky nasypeme do připravené misky a rukou roztáhneme po celé ploše dna a přimáčkneme. Posypeme práškem z červené řepy. Přiklopíme přečnívajícími konci pečícího papíru/potravinářské fólie a pomocí malého válečku, skleničky nebo něčeho podobného upěchujeme a uhladíme povrch. Dáme na pár hodin do lednice a pak už jen nakrájíme na menší mousky...
Prášek z červené řepy se dá celkem snadno koupit v nějakém tom obchodě se zdravou výživou nebo s doplňky stravy, ale není to zrovna levná záležitost. Stejně jako třeba u kokosového másla se rozhodně vyplatí trocha té vlastní vynaložené energie a domácí výroba. Já k tomu svému přišla takhle... Nasušila jsem si několik červených řep rozkrájených na tenké plátky. Jde to v sušičce, troubě, ale i na topení. Řepu jsem hoooodně přesušila až byly plátky úplně tvrdé a křehké. Takhle usušenou řepu jsem rozmixovala na celkem hladký a jemný prášek, který je úžasně sladký a můžete s ním obarvit/ozdobit všechno od smoothie až po těsto na palačinky.
No a pokud by vás červená řepa nenadchla tak, jako mě, zkuste variantu s kurkumou. Ta se vzhledem ke své popularitě dá dnes koupit skoro všude a ani finančně to není tak náročné.
...s kurkumou
- 150g datlové pasty
- 50g mouky z naklíčené(a pak znovu usušené) pohanky/rozmixovaných ovesných vloček
- 50g kokosového oleje
- 2 lžíce chia (nebo jiných) semínek
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička tamari/shoyu omáčky
- 1 lžička octu balsamico
- Něco málo namletého pepře (Pokud máte mlýnek, tak prostě párkrát otočte :-))
- Kurkuma na posypání
Kurkuma je tradičně používaná v indické kuchyni a medicíně, ale v poslední době je čím dál tím oblíbenější i v našich končinách. Působí protizánětlivě, podporuje funkci jater, harmonizuje zažívací trakt, vyhání parazity z těla,... A všechy tyhle její úžasné vlastnosti jsou ještě výraznější, když jí v jídle/pití podpoříte pepřem.