Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Salát z kořenů a s kari
Jak jen si poradit s tou spooooustou krásné zeleniny, která je teď všude... na zahradě, na trzích, ve farmářských obchodech...? Sníst? Sníst! :-) A třeba jen takhle jednoduše :-)
Připravila a zapsala Eva, 05.09.2017
Suroviny a příprava
- ½ kg mrkve
- ½ kg celeru
- 1 jablko
- Sůl podle chuti
- Citrónová šťáva podle chuti
- Hrst (opražených) vlašských ořechů
- Hrst rozinek
- 1 dávka kešunézy, kde zelené bylinky nahradila vrchovatá lžička sladkého kari koření
Zeleninu očistíme a spolu s jablíčkem rozstrouháme na nudličky. Přidáme na hrubo posekané ořechy, opláchnuté rozinky a přimícháme kešunézu. Výslednou chuť doladíme citrónovou šťávou a solí a dáme alespoň na hodinu proležet do lednice.
Salát se hodí jako základ do plněných housek, baget a wrapů, jako příloha k většímu jídlu, ale vynikající je i jen tak, sám o sobě.
Co se týče čištění zeleniny, moc to nepřeháním. Celer sice loupu, ale domácí (bio) mrkev a jablíčko nechávám jak jsou, jen je důkladně opláchnu a případně vydrbu kartáčkem.
A kešunéza je prostě boží i v téhle žluté verzi :-). Stejně dobře poslouží samozřejmě i majonéza, ale určitě bych zvolila domácí variantu se šťastným vajíčkem a kvalitním, za studena lisovaným, olejem.
Dobrou chuť :-)