Datlové Anča's Bars

Všechny ořechy, oříšky, semínka a různé druhy sušeného ovoce které se zatím Anče dostay do ruky a do pusy jí moc chutnaly. A tak, když si chystáme svačinku na nějakou delší procházku nebo kratší výlet, je nejlepší smíchat nějaké ty sušené plody co jsou zrovna doma, dát je do uzavíratelné krabičky a vzít s sebou. No a když je na přípravu svačinky víc času a chuť něco vyrábět...... Tyhle energetické tyčky jsou jednou z domácích variant ve stylu klasických amerických Larabars, nebo u nás prodávaných Lifebars, Rawenergy...

Připravila a zapsala Eva, 29.06.2015


Suroviny a příprava

  • 100g sušených vypeckovaných datlí
  • 50g mandlí nebo stejné množství zbylé usušené drti z výroby mandlového mléka
  • 50g mouky z namočené naklíčené a znovu usušené pohanky/mandlí
  • Vanilkový extrakt nebo mletá vanilka
  • Špetka soli
  • Hrst sušených brusinek
  • Cca 30g kakaové hmoty (100% čokoláda) nebo hořké čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty.

Mandle nameleme na jemno. Pokud používáte mandlovou drť, která vám zbyla z výroby mandlového mléka, tenhle krok samozřejmě odpadá. A kdo se nechce namáčet, klíčit, sušit a mlít s pohankovou moukou použije místo ní ve stejném množství opět mandle. V robotu rozsekáme/rozmixujeme datle na lepivou hmotu. Přidáme mandle a promixujeme. Přidáme pohankovou mouku a zase promixujeme. Přidáme vanilku a znovu promixujeme. Na závěr přisypeme brusinky a čokoládu, no a jako už několikrát před tím, promixujeme:-) V robotu bychom měli mít mazlavo drobivou hmotu. Pokud se moc lepí, přidáme buď mleté mandle nebo pohankovou mouku. Když je naopak hmota příliš suchá, přidáme po kapkách vodu.

Plastovou misku na potraviny/skleněný pekáček nebo jakoukoli jinou přiměřeně velkou, ale hlavně hranatou nádobu si vyložíme potravinářskou fólií nebo papírem na pečení tak, aby všechny kraje dost přesahovaly. Hmotu pak nasypeme do pekáčku a rozprostřeme po celém dně. Lehce upěchujeme prsty. Překryjeme přečnívajícími okraji fólií nebo papíru a upěchujeme co to jde. Já používám malý váleček, ale jde to i rukou nebo třeba dnem skleničky. Možností je spousta a určitě si najdete tu svou:-) Pekáček dáme na pár hodin do lednice. Po nějakém čase vyndáme, vyklopíme a sundáme fólii/papír na pečení. Od oka a nebo s pomocí  pravítka nakrájíme ze základní hmoty obdelníky, čtverečky.....nebo si vezmeme na pomoc vykrajovátka na cukroví a děti :-)... Fantazii se meze nekladou.

Skladujeme v uzavřené nádobě, ideálně někde v chladu. Vydrží i dva týdny, pokud je nesníte dřív. Ořechy a ostatní příchutě se dají různě obměňovat a ani základní hmotu nemusí tvořit nutně datle, ale o tom až někdy příště:-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné