Carrot cake

Jestli jste si jako malí rádi hráli s modelínou nebo s moduritem, je tenhle recept přesně pro Vás :-) A troubu nechte klidně vypnutou. Kombinace zimních zahřívacích potravin jako jsou mrkev, pohanka i skořice a troška té exotiky v podobě pomeranče a kokosu je dohromady prostě boží :-)

Připravila a zapsala Eva, 18.01.2016


Suroviny a příprava

Těsto?

  • 200g rozinek
  • Šťáva a kůra z jednoho pomeranče (ideálně bio)
  • 150g mouky z naklíčené pohanky.
  • 50g kokosu
  • 300g hrubě nastrouhané mrkve
  • Špetka soli
  • 1 zarovnaná lžička skořice
  • 2 hrsti vlašských ořechů

Poleva/Krém

  • 200g strouhaného kokosu
  • Šťáva z ½ pomeranče (ideálně bio)
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo jiného tekutého sladidla

Naklíčenou pohanku usušíme a rozmixujeme na jemnou mouku. Klíčení pohanky OPRAVDU není nic složitého a OPRAVDU stojí za to, ale pokud se vám do toho OPRAVDU nechce, stačí pohanku jen „aktivovat“ stejně jako ořechy a oříšky. Namočte jí přes noc do dostatečného množství vody. Druhý den pořádně propláchněte a rozložte v co nejtenčí vrstvě třeba na plech a nechte proschnout třeba na topení. Aktivací/naklíčením se všechny ty minerály, vitamíny, enzymy a stopové prvky, které v pohance jsou, stanou pro naše tělo dostupnější a lépe vstřebatelné.

150g rozinek namočíme do pomerančové šťávy alespoň tak na hodinu. Pak přidáme i kůru a rozmixujeme na hladké pyré. Přisypeme 50g kokosu, sůl, skořici a zase promixujeme. Teď je čas na pohankovou mouku a nastrouhanou mrkev a ještě jedno promixování. Pokud nemáte silného robota nebo dobrý mixér, budou v těstě znát kousky strouhané mrkve, ale vadí to někomu? Přisypeme zbylé rozinky, posekané vlašské oříšky a promícháme – už jen rukou a v míse, kam jsme těsto z robotu vyklopily(i?).

Na talíři/podnose, na kterém chcete dort servírovat, uplácejte rukama z mrkvové hmoty tvar, jaký se vám líbí. Určitě se pro přesnost a dokonalost linek dá použít i nějaká ta dortová forma, ale z mého pohledu je to jen další umazané nádobí a míň legrace.

Na polevu/krém rozmixujte kokos až do konzistence kokosového másla (o tom třeba příště). Přidejte pomerančovou šťávu, javorový sirup nebo jiné tekuté sladidlo a je hotovo. Raději neochutnávejte, jinak vám nic nezbyde na potření dortu :-) Kokos je sladký sám o sobě, ale pokud do polevy nepřidáte ještě jiné sladidlo, ztuhne v lednici tak, že se při krájení bude lámat.

Rozinky se dají vyměnit za datle a pohanková mouka by asi šla nahradit ovesnými vločkami, ale nezkoušela jsem, tak kdyžtak dejte vědět. Co jsem ale zkusila, je přidat další koření – nastrouhaný čerstvý zázvor, muškátový oříšek a pomletý hřebíček – super.  

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Kokosový krém

18.09.2017, autor: Zuzana
Dobrý den, chtěla jsem vyzkoušet, ale nepodařilo se mi rozmixovat kokos. Na tyčový mixér to bylo moc husté, v mlýnku na kafe, ve kterém běžné melu mák nebo cizrnu taky nic, kokos se jen točil dokola, zůstal strouhaný, jak byl. V čem to děláte vy prosím?
 
Odpověď:
Dobrý den :-) v první řadě bych řekkla, že nejvíc záleží na kokosu. Je třeba aby byl hodně tučný. Mám odzkoušený kokos od PROBIO a od Countrylife. Co se týče techniky - Momentálně používám Optimum 9400, ale dokud jsem neměla velký mixér, zvládnul to i Tyčák Braun s přídatnou nádobou - něco na tenhle způsob - https://www.mall.cz/tycove-mixery/braun-mq-545-aperitive

mouka

16.09.2017, autor: Eva
Dobry den, moc Vam dekuji za super recept! Dlouho hledam recept na mrkvovy dort bez mleka. Jen se bojim te pohankove mouky. :) Fungovalo by prosim s normalni, napriklad spaldovou moukou? :) Moc dekuji, Eva.
 
Odpověď:
Dobrý den :-) dort se nepeče a z tepelně neupravené špaldové mouky by Vám asi nebylo dobře. Místo mouky z naklíčené pohanky, ale klidně použijte rozmixované ovesné vločky. Fungují stejně a dort s nimi chutná skvěle.