Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Jahodová NEzavařenina
Není to marmeláda, není to džem, není to zavařenina a není to ani omáčka, alespoň ne ve smyslu klasického ovocného coulis. Tak co to sakra je? Po misce právě natrhaných jahod, alespoň pro mě, ten nejlepší způsob jak si je vychutnat čerstvé :-) Takže jestli už máte z letošní úrody ve spíži jahodovou marmeládu, v mrazáku zásobu na zimu... zkuste i tuhle dobrotu.
Nebudeme vařit, budeme jen mixovat a taky trochu čekat než nabobtnají chia semínka a psyllium. Ale to čekání nebude dlouhé :-)
Připravila a zapsala Eva, 15.06.2016
Suroviny a příprava
S chia semínky
- 1/2kg jahod
- 4 lžíce chia semínek
- 4-6 lžic kokosového cukru nebo jiného zdravějšího sladidla
- Špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
Jahody očistíme, odkrojíme zelenou stopku a rozmixujeme spolu s cukrem, solí a vanilkou. Nakonec přimícháme chia semínka. Nalijeme do sklenic a necháme alespoň 10 minut stát bez povšimnutí. Chia semínka zatím nabobtnají a konzistence jahodového pyré bude připomínat marmeládu/džem/zavařeninu
S psylliem
- 1/2kg jahod
- 2 lžíce psyllia
- 4-6 lžic kokosového cukru nebo jiného zdravějšího sladidla
- Špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
Jahody očistíme, odkrojíme zelenou stopku a rozmixujeme spolu se všemi ostatními ingrediencemi. Nalijeme do sklenic a necháme alespoň 10 minut stát bez povšimnutí. Psyllium zatím nabobtná a konzistence jahodového pyré bude připomínat marmeládu/džem/zavařeninu.
V lednici pod víčkem vydrží tyhle dobrůtky tak týden, ale moc bych za to nedala, že to nevydržíte vy :-) A jestli sníte skleničku na posezení? Tak co, vždyť jsou to jen jahody:-)
Jahody obsahují mimo jiné vitamíny C a A, železo a i spoustu organických kyselin, které jednak můžou za jejich úžasnou vůni a chuť, ale jsou také dobrou prevencí nádorových onemocnění. Seznam blahodárných účinků jahod je dlouhý, takže jestli vás to zajímá, zapátrejte na internetu, určitě se dozvíte spoustu zajímavých věcí. A když už jsme u zajímavostí, i psyllium a chia semínka stojí za povšimnutí a to nejen kvůli množství obsažené vlákniny. Chia semínka jsou ještě navíc bohatá na bílkoviny, vápník a mají ten správný poměr omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin... Je až neuvěřitelné, že se tu pořád bavíme o zavařenině, tedy NEzavařenině :-)
Komentáře
,,marmeláda"
02.07.2021, autor: SandyDobrý den. Jen chci reagovat na Vaši zdravou verzi marmelády,kterou máte na internetu. Dělám ji nejraději s psylliem,jen bez cukru,pokud jsou jahody krásnĕ zralé,je škoda je sladit,ale to je na každém z nás. Jen je po rozmačkání a smíchání s vanilkou a solí zahřeji,přidám psyllium,citronovou šťávu,dobře promíchám a rychle přendám do skleniček,zavíčkuji a otočím a teplem se krásně zatáhne víčko a vydrží mnohem déle. A pokud se přidá Vámi zmíněný cukr,tím lépe,vydrží ještě déle. ???? Tedy-pokud odoláme my. ???? Hezký den přeji! Sandy