Všechny recepty - Ovoce

Ovoce

Koka sušenky s jahodami

Jak jinak přivítat jaro než nějakou tou dobrotou :-)

Skořicovojablečné lanýže

Skoro se mi tomu nechce věřit, ale po tom ultramaratonu, kdy od poloviny listopadu zkouším a peču vánoční cukroví, mě to pečení už nějak nebaví. Válení kuliček mě ale baví pořád :-)

Čokodatlové lanýže

Domácí čokoláda je úžasná dobrota.... ale tyhle malé a nenápadné kuličky slazené datlemy a vonící kakaem jsou snad ještě lepší :-) Nevěříte? Vyzkoušejte :-)

"Pracny"

Vidím pro sebe dvě cesty jak se vyrovnat s tím sychravým, studeným a zamračeným listopadem... a) odjet na druhou stranu světa, kde je právě teď teplo a sluníčko b) začít přemýšlet nad vánočním cukrovím :-)

Mrkvový dortík

„Mami, upečeme dotr,“ navrhuje s nadšením Anča a já se stejným nadšením souhlasím. Vždyť přece každý den je co slavit, ne?

Ovesné vafle

Dostal se mi do ruky vaflovač... a tak teď jíme vafle na sladko, na slano, k snídani, k svačině a někdy i k obědu nebo k večeři. Jsem absolutně nadšená a překvapená z toho, co všechno se do vaflovače dá nalít za těsto a jaké dobroty se z něj pak vrací zpět. Tohle je náš momentální snídaňový favorit :-)

Červená řepa

O tom, že červená řepa je skvělá i na sladké pečení, není pochyb. Komu by se ale v tomhle horku chtělo péct? Komu by se ale nechtělo mlsat? Tak snad něco na zchlazení, ne? :-)

Domácí snickers

I když popravdě řečeno, už ani nevím jak chutná ta kupovaná verze. (Takže snad název alespoň trošku sedí.) Tahle varianta je každopádně dooost rychlá a nenáročná na přípravu a dooost dobrá a náročná na to, abyste nesnědli celou dávku na posezení :-)

Citrónové kostky/"clafoutis"...

Už dlouho jsem si nehrála s kokosovou moukou. Nejvyšší čas to napravit :-) Lehký letní moučník s nádechem citrónu a kokosu, který je hotový za chvilinku a snědený ještě o něco rychleji :-)

Rajčatová s fenyklem a fazolemi

Omáček, hustých polévek a „gulášů“, které se červenají a voní po rajčatech není nikdy dost. Jejich příprava je jednoduchá, použití hodně variabilní a hlavně ta úžasná chuť :-) Tahle verze je ještě navíc ovoněná fenyklem, protože jak se zdá, já bez něj v poslední době prostě neumím uvařit :-)

Ovesné s borůvkovým krémem

Tak obyčejné a jednoduché ovesné sušenky... tak křupavé... tak dobré :-) A když je namažete borůvkovým krémem, jsou tak... neodolatelné :-)

Růžový dortík

Zase je tu konec dubna. Zase mám narozeniny, a tak jsem si zase upekla dort :-) Na rozdíl od loňského roku je v něm o trošku méně kakaa a o něco více barev... K sežrání je (byl) ale stejně :-)

Perník

"Mami, uděláme perníčky... Mami, upečeme něco sladkého...Mami, já ti s tím pomůžu..."Jinými slovy, bábovičky voní perníkovým kořením, které je u nás doma velice oblíbené prakticky v čemkoli. Jsou hotové raz dva a jejich přípravu zvládnete... no, i s nadšenou pomocí těch nejmenších členů domácnosti :-) Ušetřený čas pak můžete věnovat úkidu kuchyně po společném pečení :-)

Čoko-granola

Některá jídla se u nás točí pořád dokola. Né, že bych nevěděla co vařit, inspirace je všude dost a nevyzkoušených nápadů ještě víc. Jsou ale prostě věci, které nám chutnají, a tak je s různými malými obměnami jíme častěji než jiné :-) Třeba taková domácí snídaňová granola. A proto, že lokální a sezónní meruňky i švestky už mi z mrazáku dávno zmizely, je granola pro tentokrát s exotickými banány a v hnědém, to díky spoustě kakaa.

Obrácený hruškový/jablečný koláč

Minimum těsta, maximum ovoce, vůní a chutí :-) Taková krásná tečka za nedělním obědem nebo taky lehký moučník k odpolední kávě. Hotový je za chvilku a snědený ještě rychleji :-)

Makovo švestková granola

Bez snídaně ani ránu... a proč taky, když si hned po ránu můžete dát takovouhle dobrotu :-) Křupavá a nadýchaná granola, která voní mákem, skořicí a spoustou dalších zdravých dobrot. Domácí je prostě nej :-) A jestli si ji dáte s jogurtem (třeba kokosovým), zalijete ji mlékem (co třeba mandlovým), a nebo s ní posypete ranní smoothie, ozdobíte čokoládový krém.... to už je na vás :-)

Banánový chlebíček

Chuť, se kterou se Anča zakousla do koupené banánové buchty, mě přinutila zapřemýšlet nad nějakou tou domácí verzí  téhle klasiky :-). A jako z udělání jsme doma zrovna měli velký trs opravdu hodně zralých banánů... a taky jsem dost uvažovala nad tím, jestli se domácí bezlepková směs (tehdy ještě JEN) na lívance dá využít i jinak. Tady je výsledek :-)

Borůvkové lívance

Vždycky, když peču lívance, přemýšlím nad tím, jak je ozvláštnit. Jak je udělat o trošku zdravější a chuťově zajímavější... mám přidat ovesné vločky nebo třeba kukuřičnou mouku? A co takhle pohanku nebo rýži? A proč to vlastně nesmíchat všechno dohromady a nemít tak po ruce úžasnou univerzální směs (nejen) na lívance?

Čoko ovesná kaše

Za okny sníh a na teploměru mínus... hodně. Místo zdravého, lahodného a studeného smoothie s kousky zmrzlého banánu to se snídaní vidím spíš na zdravou, lahodnou a hlavně TEPLOU kaši, ve které ale banán taky chybět nebude :-)

Křehké pomerančové sušenky

Slepované cukroví už asi neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Tohle je naše letošní verze „lineckého“ a to hned ve dvojím provedení... A protože mezi úklidem, pečením, vařením nedělního oběda a sháněním dárků (To aby toho Ježíšek neměl moc.) a spoustou dalších předvánočních radostí už není moc času na zbyt, jdeme rovnou k věci, tedy k receptu :-)

Melasovníčky

Zas až tak nestojím o dárky pod stromečkem a je mi úplně jedno jestli do Vánoc stihnu umýt okna a vymést pavučiny ze všech koutů... Chci v klidu prožít advent, strávit co nejvíc času s lidmi, které mám ráda, udělat věnec, upéct perníčky,... a taky „melasovníčky“ :-)

 

Pomerančový dortík/buchta...

Recept na tenhle dortík/buchtu/chlebíček už mám připravený od léta. Chtěla jsem psát o tom, jak jsou pomeranče tropické ovoce a jak bychom je tedy i my měli jíst v teplotách, které se těm tropickým blíží (ideálně v létě), ale nějak to nevyšlo :-( Přece jen je spousta tropických a subtropických dobrot u nás spojená se zimou, vánocemi... takový Mikuláš bez pořádné nadílky mandarinek nebo vánoční stůl bez mísy pomerančů, sušených datlí a fíků??? :-) Možná je to jen generační záležitost, ale i kdyby, na kráse tohohle receptu to nic nemění. Upéct ho můžete v zimě, v létě... a chutnat bude jak babičkám tak dětem. Alespoň u nás to tak je :-)

(Óda na) Moca kuličky

a taky na datlovou pastu, protože obojí je absolutně boží. Kuličky jsou pro všechny, kdo mají rádi chuť a vůni dobré kávy ( Ano, přiznávám, je to moje oblíbená droga :-)) a pasta zase pro ty, kdo neradi čistí a myjí mixér nebo robot od zbytků datlí (Ano, přiznávám, jsem na to lenoch :-))

Chia puding

Nejsem si úplně jistá, jestli má tahle gelovitá hmota plná semínek něco společného s pudingem, tak jak si ho pamutuju z dětství, ale jsem si jistá, že mi chutná :-) A asi v tom nebudu sama. Chia puding a chia semínka vůbec jsou v posledních letech dost populární a populární jsou i u nás doma. Díky bohu :-) Dát dohromady zdravou výživnou a dobrou snídani je tak otázka chvilky a ještě je to docela legrace, když vám s tím pomáhají prckové :-)

Borůvkové muffiny

A proto, že pořád rostou a je jich dost, tak ještě jeden borůvkový recept :-). No, a kdyby se vám nechtělo do lesa, místo borůvek se dají použít ostružiny, rybíz, maliny,... prostě to, co máte po ruce a co vám chutná :-)

Narozeninový nanukáč

Moje představy o narozeninovém dortu se hodně točí kolem čokolády.Tohle byly ale Anči narozeniny, a tak jsem místo dvířek u trouby otevřela ty od mrazáku. Aničky představy o mlsání jsou totiž dost zmrzlinové a nanukové... 

Borůvkové kostky

Letos je trhání borůvek opravdu zábava. Jednak jich je všude kolem dost (alespoň u nás) a hlavně to baví i Anču. Na rozdíl od loňského roku je totiž už vyšší než borůvčí :-) Chodí po lese s vlastním hrnečkem a sem tam do něj i něco nasbírá – lístečky, šišky, borůvky,... Hlavně, že můžu v klidu sbírat já. Ta monotónní činnost mě uklidňuje a těší a navíc pak můžeme s Ančou upéct i nějakou dobrotu :-)

Zmrzlé mango 3x jinak

Všechny ty jahody, borůvky, maliny, třešně, višně, meruňky, rybíz... jako každý rok je to docela „fuška“ ochutnat, zpracovat a pořádně si užít dary léta :-) A aby toho nebylo málo, kromě těch lokálních dobrot (u dědy na zahradě, v lese a na farmářských trzích) se na mě v obchodě usmívají melouny všech velikostí a barev, banány, limetky, nektarinky, avokáda, manga,... no a není den, kdy by Anča nechtěla nanuk... :-)

Třešňová limonáda

Trochu sladká, trochu nakyslá a trochu voní mateřídouškou. Lehce probiotická a těžce návyková... Jestli už vám docházejí nápady co s letošní úrodou třešní, tohle je taky způsob jak jí zpracovat :-)

Pohanková kaše

Kaše jsou u nás prostě NEJčastější/běžnější/oblíbenější/žádanější snídaně. A tahle patří k těm NEJjednodušším a řekla bych, že i k NEJzdravějším co znám. Nemusí se ani vařit :-)

Jahodová NEzavařenina

Není to marmeláda, není to džem, není to zavařenina a není to ani omáčka, alespoň ne ve smyslu klasického ovocného coulis. Tak co to sakra je? Po misce právě natrhaných jahod, alespoň pro mě, ten nejlepší způsob jak si je vychutnat čerstvé :-) Takže jestli už máte z letošní úrody ve spíži jahodovou marmeládu, v mrazáku zásobu na zimu... zkuste i tuhle dobrotu.

Nebudeme vařit, budeme jen mixovat a taky trochu čekat než nabobtnají chia semínka a psyllium. Ale to čekání nebude dlouhé :-)

Meruňková granola

Z oblohy padají provazy deště a každou chvilku zahřmí, někdy je to daleko a někdy zase zatraceně blízko až nás to vyleká... Pozorujeme s Ančou z okna letní boužku a v troubě se nám peče meruňková granola. Z odpoledne na pískovišti už asi nic nebude, zato ke snídani bude dobrota :-)

Ovocný jogurt/puding/krém...nanuk

Někdo má rád snídani na vidličku, někdo jí nejraději srká brčkem, no a u nás je jednoznačně nejoblíbenějším jídelním nástrojem lžička a to nejen u snídaně :-)  Ani tahle dobrota nemusí být jen snídaňová záležitost. V klidu obstojí i jako dopolední/odpolední svačinka nebo jako zdravý dezert.

Jarní jahelník, rebarbora a jahody

Sobotní snídaně nebo nedělní moučník? Každopádně celkem rychlá a zdravá dobrota :-) a to v doprovodu dvou jarních chutí - rebarbory a jahod. 

Amaranthové kostky

S přibývajícím hezkým počasím ubývá chuť trávit tolik času u trouby a u sporáku. Jenže chuť na sladké tu pořád je :-)

Chocolate Mud Cake

Slovo „cake“ asi nemusím představovat :-) „Mud“ se dá přeložit jako bahno a jak napovídá zbytek názvu tohohle příspěvku, je řeč o čokoládovém bahně... Dort byl narozeninový a ty narozeniny byly moje. Takže byl můj i dort...? No, ten první (původní) mi snědli. Pro focení a pro sebe jsem tak pekla ještě jeden, ale komu by to vadilo, když se tu pořád bavíme o čokoládě :-)

Datlové karamelky

Nedávno se mi dostala do ruky cereální tyčinka New Bar červená řepa. Seznam použitých surovin a hlavně jeho délka mě moc nenadchnul, ale ta myšlenka, použít červenou řepu, se mi líbila. No nic... uděláme domácí :-)

Jáhlová kaše/Jáhlový puding

Nevíte co se zbytkem jáhel od oběda? Tahle dobrůtka rozhodně stojí za vyzkoušení :-)

Datlové kuličky 100x jinak

Moje nová láska se jmenuje datlová pasta :-) Ta lehkost, jednoduchost a rychlost, se kterou se z ní dají vykouzlit úžasné dobroty... A to, že ty dobroty jsou i úžasně zdravé snad už ani nemusím říkat :-)

Pohanková granola nejen s hruškami

Pro nadšené sušiče. Ale pokud nemáte sušičku, nevěšte hlavu a klidně čtěte dál. Tahle super zdravá dobrůtka se dá i upéct v troubě.

Pomerančová "marmeláda"

Tohle pomerančové mazání sice není klasická marmeláda jako třeba ty od Blanky Milfaitové, ale troufnu si říct, že vám to nebude vadit, až ji ochutnáte. Voňavá, slaďounká a přitom zdravá a bez přidaného cukru... U nás doma absolutní favorit.

Mamča:           „Andulko, dáš si palačinky?“

Anča:              „S marmeládkou?“

Mamča:           „Ano.“

Anča:              „Jo.“

Kokosové máslo

Ta chuť mě absolutně ohromila. Stejně jako mě ohromila jednoduchost a rychlost přípravy a taky rozdíl v ceně mezi doma vyrobeným a koupeným. Posuďte sami...

Perníčkoví trufflíci

Nestihli jste o Vánocích sníst všechno cukroví? U nás zbyly nějaké ty perníčky. Né, že by nebyly dobré, ale bylo jich prostě moooooc. Recept na pohankové bezlephové perníčky se totiž neobešel bez experimentování a vylaďování a chvilku mi trvalo než jsem se propekla k té finální podobě, se kterou jsem byla spokojená. Aspoň si teď máme s Ančou, kromě modelínky, s čím hrát :-)

Konopní trufflíci

Olíznout prst a nalepit na něj co nejvíc konopných semínek...tak tohle dost baví Anču. A mě zase docela baví vymýšlet co s tím zbytkem načatého balení. Tady je jedna taková zhmotněná myšlenka :-)

Hruškové Anča`s Bars

Něco sladkého malého zdravého :-) Něco co se dá vykouzlit během pár minut s minimálním úsilím a maximálním efektem… Tentokrát jsem ze spižírny vytáhla sušené hrušky a samozřejmě ještě pár dalších dobrot.

Švestkové Anča`s Bars

Další variace na téma energetické raw tyčinky. Minule byly jablečné, dnes jsou to švestky a mák. Prostě super podzimní kombinace :-) 

Jablečné Anča`s Bars

Ať vezmete do ruky jakoukoli Lifebar, Rawenergy... vždycky se na zadní straně dočtete, že hlavní složkou téhle super pochoutky jsou datle. Nic proti datlím. Jsou absoltně božské, jak čerstvé, tak sušené, malé, velké, iránské, izraelské..., ale existuje i jiné ovoce, tak proč mu nedat šanci :-)

Ovesná kaše

Rána už začínají být pořádně chladná, brr :-( Tady pomůže jedině teplá snídaně. U nás to bývá nejčastěji kaše; rýžová, jahelná, pohanková nebo třeba ovesná... Momentálně nejoblíbenější verze té ovesné je tahle.

Horké švestky

Nic, co byste zavřeli pod víčko a schovali do špajzu na horší časy. Tahle švestková rozvařenina je nejlepší ještě vlažná, ale v lednici pár dní taky vydrží. Tedy když to vydržíte vy :-)

Čokoláda

Tohle není svašinka pro Anču, ale pro mě, pro mamču. To abych s úsměvem zvládla všechny ty svačinky a všechno ostatní nejen kolem Anči :-)

Čokoládová kaše

„Mámóóó, kašu!“ volá Anča vedle z pokoje, kde sleduje Mášu, která chce kaši. Příklady prostě táhnou:-) Ale proč ne... Naše rýžová klasika, tentokrát bez kardamomu, zato s kakaem a banánem.

Narozeninový cheesecake s třešňěmi

Vzhledem k teplotám, které ukazuje náš domácí teploměr (na ten venkovní se raději ani nedívám) to s vařením v posledních dnech moc nepřeháním, natož abych pekla. Ale narozeniny jsou narozeniny... Tenhle cheesecake je nepečený a příprava zabere asi tak 20 minut a pak už se jen chladí v lednici. Asi se půjdu chladit s ním:-)

Datlové Anča's Bars

Všechny ořechy, oříšky, semínka a různé druhy sušeného ovoce které se zatím Anče dostay do ruky a do pusy jí moc chutnaly. A tak, když si chystáme svačinku na nějakou delší procházku nebo kratší výlet, je nejlepší smíchat nějaké ty sušené plody co jsou zrovna doma, dát je do uzavíratelné krabičky a vzít s sebou. No a když je na přípravu svačinky víc času a chuť něco vyrábět...... Tyhle energetické tyčky jsou jednou z domácích variant ve stylu klasických amerických Larabars, nebo u nás prodávaných Lifebars, Rawenergy...

Pohanková granola

Nový přírůstek do naší rodiny se jmenuje Excalibur 4500. Rozměry v cm jsou 20x42x48, váha 7,25 kg, výkon motoru 400 Watt, 5 sušících táců... no prostě láska na první pohled a vzhledem k pořizovací ceně snad i na celý život:-). Moje přemítání ohledně jídla se tak teď většinou stočí k otázce Sušit nebo nesušit? A nebo jejím variantám A dalo by se to usušit? Co bych tak ještě mohla usušit?.....Proto i následující recept je sušený a né pečený jak by se od granoly dalo čekat.