Banánový chlebíček

Chuť, se kterou se Anča zakousla do koupené banánové buchty, mě přinutila zapřemýšlet nad nějakou tou domácí verzí  téhle klasiky :-). A jako z udělání jsme doma zrovna měli velký trs opravdu hodně zralých banánů... a taky jsem dost uvažovala nad tím, jestli se domácí bezlepková směs (tehdy ještě JEN) na lívance dá využít i jinak. Tady je výsledek :-)

Připravila a zapsala Eva, 25.01.2017


Suroviny a příprava

  • 350 g domácí bezlepkové směsi (nejen) na lívance
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • Větší špetka soli
  • ½ lžičky sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 4 hodně zralé banány (celková váha něco kolem 400 g)
  • 50 g kokosového cukru
  • 1 plechovka kokosového mléka (obsah tuku 60%)
  • Šťáva i kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g hodně tmavé (a nebo jakékoli jiné hodně dobré :-)) čokolády

Formy (formu) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Já použila kokosový olej a kokosovou mouku, ale určitě bude fungovat i jiná kombinace :-). Ořechy lehce opražíme na pánvi, necháme vychladnout a spolu s čokoládou pak posekáme na menší kousky.

Kokosové mléko budeme potřebovat v tekuté podobě a bez kousků ztuklého tuku. Jestli ho tedy skladujete někde, kde není zrovna teplo, dejte plechovku tak na hodinku na topení, a nebo mléko rozehřejte a nechte pochladnout.

Banány dáme do mísy a spolu s cukrem rozmixujeme na kašičku. Přidáme koření, sůl, citrónovou kůru i šťávu a promícháme. Přilejem i kokosové mléko a znovu promícháme. Na konec přisypeme směs mouky, do které jsme přimíchali prášek do pečiva a sodu. Pak do těsta z lehka zamícháme ořechy s čokoládou a hurá s ním do forem a s těmi do předehřáté trouby. Doba pečení bude záviset na tom, v jaké formě nebo formách se rozhodnete péct. Já  těsto rozdělila do dvou chlebíčkových a za 50 minut bylo hotovo – 150°C horkovzduch (nebo 170 °C klasika bez větráku). Necháme ve formě do úplného vychladnutí. Pak vyklopíme a ... sníme na posezení :-)

Chlebíček je úžasně voňavý po všech těch dobrotách, které  v něm jsou, ale jeho výsledná chuť rozhodně není přehnaně sladká. Takže jestli vaše chuťové buňky touží po sladké buchtě, doporučuji přidat do základního těsta alespoň dalších 50 g cukru.

Prášek do pečiva i soda jsou už sice obsažené v domácí bezlepkové směsi (nejen) na lívance, ale vzhledem k tomu, kolik hmoty musí  v tomhle případě zvednout a udržet, přidala jsem od každého ještě po ½ lžičce – Takže to není překlep :-)

Namazat  plátek banánového chlebíčku (třeba domácím) burákovým máslem a přidat navrch ještě pár borůvek je absolutní úlet a blaho. Raději to nedělejte, jinak už nezbyde na ostatní :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Obměny mouky

29.04.2017, autor: Mirinda
Dobrý den, moc zdravím! :-) Osud tomu chtěl a dnes jsem se dostala k vašim skvělým receptům. Ráda bych se zeptala, zda je možné nahradit uvedenou mouku třeba za pohankovou nebo jinou jednodruhovou a bezlepkovou? Děkuji. Mirka
 
Odpověď:
Dobrý den :-) zrovna té pohankové bych se nebála a klidně jí použila místo směsi. A jestli Vás netrápí lepek, hodí se sem i klasiky jako pšeničná nebo špaldová mouka - třeba i v celozrnné verzi.