Citrónové kostky/"clafoutis"...

Už dlouho jsem si nehrála s kokosovou moukou. Nejvyšší čas to napravit :-) Lehký letní moučník s nádechem citrónu a kokosu, který je hotový za chvilinku a snědený ještě o něco rychleji :-)

Připravila a zapsala Eva, 19.06.2017


Suroviny a příprava

  • 40 g kokosové mouky
  • 30 g tapiokové mouky (škrobu)
  • 40 g másla/kokosového panenského oleje
  • 50 g kokosového cukru nebo třeba sušené třťinové šťávy
  • 3 vejce
  • 100 ml vody
  • Kůra i šťáva z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce máku

Máslo/kokosový olej dáme do většího hrnce a na mírném plameni necháme rozpustit. K rozpuštěnému máslu/kokosovému oleji přilijeme vodu, citrónovou šťávu i kůru a rozklepneme vejce. Směs řádně prošleháme metlou a přilijeme k suchým ingrediencím, které jsme si promíchali v míse. Ze začátku bude těsto hodně řídké, ale za chvilinku začne kokosová mouka nasávat vodu a celá směs zhoustne. Těsto rozlijeme do košíčků na muffiny, čtverečkové formy na brownies, kterou jsme vymazali kokosovým olejem nebo máslem...... a nebo třeba i do větší koláčové formy a přidáme ještě sezónní ovoce. To pak ale vynechávám mák. Na fotkách jsou čtverečky z formy na brownies zdobené po vychladnutí kokosovým máslem a „clafoutis“ s nektarinkami sypaný směsí lucumy a skořice. Doba pečení je závislá na výběru formy, něco mezi 20 až 30 minutami – každopádně pečeme v troubě předehřáté na 150°C horkovzduch (nebo 170°C klasika  bez větráku).

Čtverečky je lepší nechat chvilku pochladnout ve formě a pak opatrně vyklopit a nechat úplně zchladnout na mřížce. „Clafoutis“ je vynikající jak teplý tak studený. Studený se ale daleko lépe krájí a vyndavá z formy.

Dobrou chuť a krásné letní dny :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné