Pohanková granola nejen s hruškami

Pro nadšené sušiče. Ale pokud nemáte sušičku, nevěšte hlavu a klidně čtěte dál. Tahle super zdravá dobrůtka se dá i upéct v troubě.

Připravila a zapsala Eva, 28.02.2016


Suroviny a příprava

  • 500g světlé pohanky
  • 150g sušených hrušek
  • 100g rozinek nebo datlí
  • 4 lžíce panenského kokosového oleje
  • Šťáva z jednoho citrónu
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého nebo raději čerstvě nadrceného kardamonu
  • 2 lžičky Shoyu/Tamari omáčky
  • Pár lžic strouhaného kokosu
  • Pár lžic chia semínek
  • Pár lžic dýňových semínek
  • Pár lžic loupaných konopných semínek
  • Pár lžic rozinek

 

Varianta pro sušiče

Naklíčíme si pohanku. Jestli se ptáte proč.... no prostě proto, že klíčení probouzí v semínkách život. Jinými slovy, vydají ze sebe to nejlepší a když je pak sníme, třeba ze sebe taky vydáme to nejlepší :-) Teď vážně, z čistě praktického hlediska se klíčením semínka stávají stravitelnější a veškeré v nich obsažené živiny (a že jich není zrovna málo) jsou pro nás vstřebatelnější. A taky je to docela legrace, hlavně když máte doma malé děti.

Sušené švestky a rozinky namočíme do cca 300ml vody a necháme pár hodin bez povšimnutí. Ovoce nabobtná a změkne a bude se dobře mixovat. Takže jdeme na to. Hrušky, rozinky a i vodu ve které se máčely nalijeme do mixovací nádoby. Přidáme koření, kokosový olej, citrónovou šťávu a Shoyu nebo Tamari omáčku. Rozmixujeme na hladkou kaši, která poslouží jako „lepidlo/pojidlo“ pro všechny ostatní ingredience. Tomu by taky měla odpovídat i její konzistence. Kašička nesmí být moc řídká, ale ani moc hustá. Záleží na tom jaké máte hrušky a rozinky. Raději začněte jen s vodou, ve které se ovoce máčelo a pokud se vám kašička zdá moc hustá, přidávejte postupně další.

Ovocnou kaši, naklíčenou pohanku a všechna ostatní semínka a rozinky smícháme dohromady. V tenké vrstvě naneseme na pláty sušičky a sušíme dokud není granola krásně křupavá a lámavá. Já suším do 42°C a místo originálních sít používám sušící vložky pro dehydrataci tekutých směsí. Sušení sice trvá o něco déle, ale granola se dá jednodušeji a hlavně rovnoměrně rozetřít.

 

Varianta pro pekaře

Nemusíme klíčit pohanku, uf. Zato musíme oloupat a vykrájet několik zralých hrušek (které použijeme místo těch sušených). Ty pak rozvaříme spolu s rozinkami/datlemi na kaši. Přidáme kokosový olej, koření, citrónovou šťávu a Shoyu/Tamari omáčku a všechno dohladka rozmixujeme. Ovocnou kaši, pohanku, seminka a rozinky smícháme dohromady. Pekáček/plech vyložíme pečícím papírem a troubu necháme předehřát na 180°C. Granolu rozprostřeme v prošku silnější vrstvě do pekáčku/na plech. Pečeme cca 20 minut. Pak po větších kusech otočíme obracečkou a necháme dopéct – zase asi tak dalších 20 minut – prostě dozlatova. NECHÁME ÚPLNĚ VYCHLADNOUT a až pak rozlámeme na menší kousky, jinak by se rozpadla.

Hrušky se v obou případech dají vyměnit za jablka a místo kokosového oleje jsem s úpěchem použila tahini. Co se týče citrónu a sojovky, prosím nevynechávejte je. Slouží tu pro vyvážení a zvýraznění chutí. Bez nich je granola taková...mdlá.  

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné