Kokosový jogurt

Už jste snědli kvašené ředkvičky a nevíte co se zbylým nálevem? Je to super vyprošťovák při kocovině, ale pokud se zrovna nechystáte flámovat, dá se nálev přecedit a znovu použít na další várku ředkviček, nebo se s jeho pomocí můžete pustit do domácí výroby kokosového jogurtu...???

Připravila a zapsala Eva, 08.06.2016


Suroviny a příprava

No vážně :-) Je to vlastně stejné jako domácí výroba jogurtů z kravského/kozího/ovčího... mléka. Je třeba nějaká ta základní hmota a jogurtová kultura. No a jogurtová kultura není nic jiného než bakterie mléčného kvašení. Ty se dají získat z koupeného jogurtu nebo je seženete samostatně pod ušlechtilejšími jmény (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus,...) v některých specializovaných shopech a eshopech. Dají se použít i probiotické kapsle, a nebo se spolehnete na vlastní zdroje a použijete jako startér pro výrobu jogurtu nálev třeba z kvašených ředkviček :-) Rozdíl mezi koupenou kulturou a tou domácí chápu jako rozdíl mezi psem, který má rodokmen a pouličním voříškem. Je jen na vás čemu dáte přednost.

A ještě k tomu kokosu. Všechny recepty, které jsem našla počítají při výrobě domácíh kokosového jogurtu s mladým kokosem. Ten se sice u nás už koupit dá, ale jeho cena je pochopitelně pořád docela vysoká :-( Moje myšlenky se tedy ubíraly následujícím směrem...dužnina mladého kokosu je vlastně skoro to samé jako běžně dostupný strouhaný kokos a trocha vody, ne? Při nejmenším po technické stránce to funguje skvěle :-) Tak jdeme na to...

Kokos dáme do (vysokorychlostního) mixéru a rozmixujeme na kokosové máslo. Jestli se vám to vzhledem k výkonu vašeho mixéru nepovede tak úplně dohladka nevadí. Jogurt bude trochu hrubšího zrna :-), ale pořád bude dobrý a zdravý. Přidáme vodu a ještě chvilku mixujeme. Když přidáme 400ml vody bude výsledná konzistence po vychlazení docela dooost hustá. Já mám raději o něco řidší, ale pořád krémovitou konzistenci jogurtu, a tak dávám 500ml vody. Po promixování nám vznikne kokosové mléko. To můžeme použít při vaření jako všechna ostatní mléka, nebo pokračujeme dál. Přelijeme mléko z mixéru do NEkovové nádoby a NEkovovou lžičkou přidáme startér – lžičku nálevu z kvašených ředkviček. Promícháme něčím NEkovovým a přikryté utěrkou/ubrouskem/kapesníčkem necháme při pokojové teplotě stát do druhého dne. U nás doma je teď kolem 22 °C a jogurt je po 24 hodinách hotový. Ochutnáme, a když nám kyselost vyhovuje uložíme jogurt do lednice. Když ne, necháme ještě pár hodin zrát při pokojové teplotě. Nedejte se zmást konzistencí hotového jogurtu. Bude řídká. To se ale rychle změní jakmile jogurt dáme do lednice. Kokosový tuk v jogurtu ztuhne a tím ztuhne i samotný jogurt. No a když už tu padlo slovo tuk, kokosový jogurt rozhodně nepatří do kategorie „light“, ale komu by to vadilo, když kokosový olej je momentálně považovaný za jeden z nejzdravějších tuků vůbec :-) A ještě jedna věc je na tomhle jogurtu zajímavá. Na rozdíl od těch klasických mléčných má i docela vysoký obsah vlákniny. Takže zase jedna zdravá mlska :-) Použít se dá všude tak, kde byste sáhli po „normálním“ tučnějším jogurtu a nebo zakysané/kysané smetaně. Pro mě je to ideální doplněk k něčemu sladkému – palačinky, lívance, ranní musli, ale své místo má i v kombinaci s kořeněnými jídly. Vyzkoušejte a dejte vědět :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Varianty mleka

17.01.2020, autor: Baru
Pekny den, redkvicky uz mam skoro hotove a o vikendu se snad jiz vrhnu na jogurt. Zkousela jste jogurt takto i z jinych domacich orechovych mlek? Treba mandlive ci kesu?

Jogurt

12.12.2019, autor: Lucie
Pouzila jsem probio Gutpro a i po vice jak 24 hodinach nema jogurtovou/nakyslou chut. Myslite, ze mam jeste vydrzet?

dělám stejně

06.02.2018, autor: helenabrtnicka
Dělám ho stejně, jen místo ředkviček používám nálev z kysaného zelí. A na další dávku lze použít jako startér prostě jen lžička původního kokosového jogurtu a je to :-)

Probiotika

03.08.2017, autor: Bea
Prosim misto probiotik..sel by pouzit napoj z tibi krystalku? Dekuji
 
Odpověď:
Dobrý den :-) to by mě samotnou zajímalo. Taky už jsem o tom přemýšlela. Řekla bych, že ano, ale vyzkoušené to nemám. Jestli se odhodláte do toho jít, dejte prosím vědět.

Dotaz k jogurtu

31.07.2017, autor: Markéta
Dobrý den, mohu se zeptat, zda můžu jako startér použít také probioticke kapsle, případně v jakém množství? A taky by mě zajímalo, jak dlouho hotový jogurt vydrží a kolik ho asi z uvedeného množství je? Moc děkuji a přeji pěkný den.
 
Odpověď:
Dobrý den :-) probiotické kapsle jsou klasika a fungují skvěle. Stačí jedna a pak už je to otázka času a teploty. Určitě průběžně ochutnávejte a až budete s chutí spokojená, je hotovo. Množství jogurtu odpovídá součtu ingrediencí, tedy 700 nebo 800 g. V lednici vydrží jogurt dlouho - tři týdny určitě. Je ale dobré odebírat ho vždycky čistou lžičkou. Ať se podaří :-)

dotaz na kokosový jogurt

19.06.2017, autor: AdélV
Dobrý den, pokud bych chtěla jako "startér" použít jogurt, který byste doporučovala? Musí být také kokosový, nebo postačí např. sojový či šel by např. i klasický z kravského mléka a bez laktózy? A jaké množství? Postačila by čaj. lžička? Děkuji.
 
Odpověď:
Dobrý den :-) asi je jedno jaký jogurt se rozhodnete použít, nejdůležitější je, jestli obsahuje živou kulturu. Ten kokosový jsem zatím dělala jen za pomoci startéru z kvašených ředkviček, ale domácí klasiku z kravského mléka mám ozkoušenou s Hollandií a lžička jogurtu na naočkování nové dávky bohatě stačí. Od věci nejsou ani probiotické kapsle ( a pokud Vám nezáleží na 100% certifikovaném rostlinném původ, dají se koupit celkem levně) nebo jogurtová kultura. Všechny potřebné odkazy jsou v článku. Dejte vědět, jak to dopadlo :-)