Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Meruňková granola
Z oblohy padají provazy deště a každou chvilku zahřmí, někdy je to daleko a někdy zase zatraceně blízko až nás to vyleká... Pozorujeme s Ančou z okna letní boužku a v troubě se nám peče meruňková granola. Z odpoledne na pískovišti už asi nic nebude, zato ke snídani bude dobrota :-)
Připravila a zapsala Eva, 12.06.2016
Suroviny a příprava
Meruňková sezóna u nás sice ještě nezačala, ale v obchodech už jsou tyhle oranžové krásky k dostání (Asi to nebude Moravská úroda :-)). Beru to jako znamení vyčistit si mrazák od zapomenutých v zadu zastrčených (snad) loňských darů léta. Třeba se vám to taky bude hodit :-)
- 300g světlé pohanky
- 300g ovesných vloček
- Černý sezam
- Dýňové semínko
- Kokosové chipsy/plátky
- Rozinky
- Goji
- 200g meruňkového pyré
- 100g neochucené tahini
- 100g datlového sirupu
- 50g kokosového cukru
- 2 lžičky shoyu/tamari omáčky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sušeného zázvoru
- Kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
Meruňky, ať už čerstvé nebo mražené, rozvaříme s troškou soli na pyré. Ty čerstvé je třeba ze začátku podlít malým množstvím vody, mražené ji pustí samy. Necháme pochladnout. Přidáme tahini, sirup, cukr, shoyu/tamari omáčku, pomerančovou kůru a koření a rozmixujeme na hladkou kaši. Přisypeme všechny ostatní ingredience a pořádně promícháme. Všechno by mělo být obalené a propojené meruňkovou kaší.
Granolu rozprostřeme v 1cm - 1,5cm vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a trochu uhladíme. Strčíme do trouby vyhřáté na 150°C horkovzduch/170°C klasika bez větráku a necháme 20 minut péct. Pak obracečkou granolu po částech překlopíme spodní stranou nahoru a trochu rozbijeme na menší kousky. Dáme zase na dalších 20 minut péct. Prohrábneme a když se nám granola zdá dost pečená, necháme jí ve VYPNUTÉ troubě úplně vychladnout. Po takovémhle dosušení bude krásně křupavá a křupat bude ještě dlouho, pokud jí skladujeme v suchu.
Meruňkové pyré můžete vytvožit i z kompotu. Ten stačí jen rozmixovat, ale jestli při zavařování sladíte, poupravte si množství cukru v receptu.
Tahle meruňková granola je odvozená z pohankové nejen s hruškami – varianta pro pekaře. Dá se samozřejmě upravit i do verze pro nadšené sušiče. Stačí jen naklíčit pohanku, namočit sušené meruňky a datle,... My jsme ale tentokrát s Ančou hledaly zábavu jen na jedno deštivé odpoledne a ne na tři dny :-)