Ze sladkých brambor

Jo jo, je tu podzim... nic proti pouštění draka, ale to sychravo a chladno mě nebavi :-( Tak snad alespoň něco teplého do žaludku, ne? U nás je to „něco“ poslední dobou hlavně o polévkách – rychlých a jednoduchých na přípravu, a přitom výživných a dobrých tak, že se o poslední talíř skoro popereme :-)

Připravila a zapsala Eva, 12.10.2016


Suroviny a příprava

  • ½ - ¾ kg sladkých brambor (Kvůli barvě mám nejraději ty oranžové)
  • 1 větší cibule
  • Pár stroužků česneku
  • Kokosový/olivový za studena lisovaný olej nebo máslo
  • Sůl
  • Harissa a je asi jedno jestli použijete sypkou směs koření nebo pastu
  • Slabší zeleninový vývar neb voda ve stejném množství + bujónová kostka/lžíce sypkého bujónu
  • Cca 100 g burákového másla
  • Rajčatový protlak
  • Bílý hustý jogurt/kysaná smetana/creme fraiche... na podávání
  • Koriandr nebo jiné bylinky

Sladké brambory, česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme pár lžic oleje a zeleninu na něm chvíli opékáme. Přidáme sůl a jestli se rozhodnete pro harissu v sypké podobě, přihodíme i tu. Zalijeme cca 1 litrem vývaru a přiklopíme poklicí. Vaříme na středním plameni dokud není všechno měkké. 15 – 20 minut by mělo stačit. Pak sundáme z plotny a začneme si hrát, tedy vlastně ladit chutě :-). Do hrnce přidáme burákové máslo, 1 nebo 2 lžíce protlaku a harissu, když jí máte ve formě pasty. Rozmixujeme na hladký krém a ochutnáme. Díky sladkým bramborám je sladká i polévka a pokud chcete tuhle převažující chuť trošku srazit, přidejte další protlak. Stejně tak se dá přidat i harissa a sůl, kdyby vám výsledná chuť polévky připadala málo výrazná. Co do konzistence, je polévka spíš hustší, ale i to se dá upravit přilitím dalšího vývaru nebo trošky vařící vody.

Podáváme s jogurtem (kravským, kozím, ovčím, kokosovým...) posypané čerstvými bylinkami. A stejně jako u dýňové s vínem, jestli máte v lednici zbytky masa, luštěnin, zrníček... nebojte se je přidat. Tyhle drobnosti dokážou polévce dodat úplně jiný šmrnc.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné