Peanut butter, Pindakaas,...

Burákové máslo buď milujete, a nebo nechápete, co na něm ti druzí vidí... No a já nechápu, že jsem ho nezačala doma dělat už dřív :-)

Připravila a zapsala Eva, 23.08.2015


Suroviny a příprava

  • 400g nepražených nesolených burských oříšků (jinými slovy 2 balení nepražených bio arašídů od bionebio)
  • Sůl podle chuti
  • Cukr (třtinový, kokosový, řepný,...) podle chuti
  • Olej (arašídový, kokosový,...) podle potřeby, pokud vůbec

Oříšky si ze všeho nejdřív opražíme a to buď v troubě předehřáté na 180° nebo na pánvi. V obou případech občas promícháme. Jak moc oříšky opražíte, tak moc hnědé vaše máslo bude. Já dávám přednost světlejší barvě a tedy kratší době pražení.

Oříšky necháme trochu zchladnoout, ale ne úplně vychladnout. (Teplo jim umožní dřív pustit olej a budou se tak lépe mixovat.). Přesypeme do mixovací nádoby robotu a můžeme zapnout na nejvyšší rychlost. Je dobré občas robot zastavit a doslova ho vyvětrat. Tím, že jsme do něj daly ne úplně vychladlé oříšky a mixováním samotným se v něm tvoří docela teplo. Po chvíli přidáme cukr, sůl a pokud se nám zdá, že oříšky ze sebe nechtějí pustit tuk, tak i lžičku oleje. No a zase mixujeme až hmota v robotu začne mít tu správnou konzistenci. Během mixování občas seškrábneme ze stěn stěrkou. Hotové burákové máslo přendáme do skleniček. Počkáme až úplně vychladne a až pak zavřeme víčkem. Doba trvanlivosti by měla být docela dlouhá, ale nemůžu to z vlastní zkušenosti potvrdit. U nás je totiž spíš problém s tím, nesníst ho hned první den :-)

Burákové máslo se samozřejmě dá dělat i bez doslazení (oříšky jsou samy o sobě docela sladké), ale pokud se rozhodnete nějaké to sladidlo přidat, osvědčil se mi víc sypký cukr než tekuté syrupy a med. Ty totiž tak nějak máslo spíš zahustí a nedovolí mu získat tu správnou roztíratelnou konzistenci.

Pokud se nechcete zdržovat pražením oříšků, tenhle krok se dá lehce obejít tím, že si koupíte buráky pražené a třeba i solené, ale ty se mi nepodařilo u nás sehnat v bio kvalitě a zrovna u buráků myslím, že bio za to stojí. Součástí certifikace bio jsou v tomto případě totiž i testy na přítomnost plísní, které buráky často napadají, a které si ráda nechám ujít.

No a proč si vyrábět burákové máslo doma, když se dá už docela běžně koupit? Přečtěte si složení výrobku na zadní straně skleničky a třeba vás to taky přesvědčí :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Burákové máslo

02.07.2017, autor: Zuzka
Dnes jsem dělala opět kokosové máslo a když už byl "špinavý" mixér, tak hned i toto arašídové. Na lehké naředění nakonec jsem nedala olej, ale právě 3 lžičky již hotového kokosového másla :) Chystám se příště na makové máslo - mák milujeme... Díky za skvělé návody!
 
Odpověď:
Super, že Vám chutná, a že Vás to baví stejně jako mě :-) U makového másla je opravdu třeba zrníčka opražit. Jednou jsem to neudělala a máslo se mi pak nepodařilo umixovat. A olej, nebo třeba i to kokosové máslo, na rozjezd mi v tomhle případě taky přišel dost důležitý. Ať se podaří :-)