Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Mrkvová kaše
Studené a tmavé zimní ráno bez teplé snídaně? Hrůza! Naše letošní nejoblíbenější verze ovesné kaše je právě tahle – do oranžova zbarvená mrkvovou šťávou, vonící kokosem a melasou. Při pomyšlení na takovouhle laskominu je pak i vstávání o něco příjemnější :-)
Připravila a zapsala Eva, 01.01.2017
Suroviny a příprava
- 8 lžic ovesných vloček
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce sušených brusinek/višní
- 1 lžíce chia semínek
- Velká špetka soli
- 200 – 250 ml vody
- 200 – 250 ml 100% mrkvové šťávy
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce dýňových semínek
- 4 lžíce kokosového másla
- Melasa na polití (kaše, stolu,... když snídáte s prcky :-))
Do kastrůlku sesypeme ovesné vločky, sušené ovoce, chia semínka a sůl a zalijeme směsí mrkvové šťávy a vody. Přiklopíme pokličkou a necháme přes noc stát na nějakém chladnějším místě. Stejně tak sesypeme dohromady dýňová a slunečnicová semínka a zalijeme je takovým množstvím vody, aby byla potopená. Dáme do chladu k vločkové směsi a jdeme spát. Ráno semínka slijeme a propláchneme studenou vodou. Kaši dáme na sporák a za častého míchání přivedeme k varu. Vypneme přívod tepla, přidáme kokosové máslo a necháme pár minut pod pokličkou odpočívat. Nakonec přisypeme i namočená a propláchnutá semínka a můžeme jít snídat :-)
Kouzlo snídaňových kaší vidím hlavně v tom, že jsou teplé a krásně zahřejí. Pokud ale nemáte chut nebo čas se ráno zabývat vařením snídaně, je tu pořád možnost udělat kaši večer, zavřít jí do skleničky se šroubovacím víčkem a ráno si jí odnést s sebou do práce, do školy,... Sice to už nebude teplá snídaně, ale požád bude výživná a vynikající :-)
Mrkvovou šťávu používám kupovanou a pasterovanou. Stejně se bude vařit,a tak by mi té domácí a čerstvé bylo líto. Tu je lepší nechat na pití :-)
Semínka máčím zvlášť a přidávám do kaše až na úplný konec, to aby v nich zůstaly všechny vitamíny, minerály... v té nejlepší kondici.
No, a aby těch semínek nebylo málo, u nás doma je dost polulární přidávat na kaši ještě namočená chia ve formě gelu/chia pudinku. V poslední době nejčastěji dochucená citrónovou/pomerančovou šťávou (na jeden díl chia semínek 5 dílů tekutiny – vody smíchané s čerstvě vymačkaným pomerančem/citrónem/grepem/mandarinkou+ špetka soli).
Kokosové máslo se dá vyměnit za burákové, mandlové, tahini,... a melasa samozřejmě není jediné zdravější sladidlo :-)
Krásný rok 2017 :-)