Mrkvová kaše

Studené a tmavé zimní ráno bez teplé snídaně? Hrůza! Naše letošní nejoblíbenější verze ovesné kaše je právě tahle – do oranžova zbarvená mrkvovou šťávou, vonící kokosem a melasou. Při pomyšlení na takovouhle laskominu je pak i vstávání o něco příjemnější :-)

Připravila a zapsala Eva, 01.01.2017


Suroviny a příprava

  • 8 lžic ovesných vloček
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce sušených brusinek/višní
  • 1 lžíce chia semínek
  • Velká špetka soli
  • 200 – 250 ml vody
  • 200 – 250 ml 100% mrkvové šťávy
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 4 lžíce kokosového másla
  • Melasa na polití (kaše, stolu,... když snídáte s prcky :-))

Do kastrůlku sesypeme ovesné vločky, sušené ovoce, chia semínka a sůl a zalijeme směsí mrkvové šťávy a vody. Přiklopíme pokličkou a necháme přes noc stát na nějakém chladnějším místě. Stejně tak sesypeme dohromady dýňová a slunečnicová semínka a zalijeme je takovým množstvím vody, aby byla potopená. Dáme do chladu k vločkové směsi a jdeme spát. Ráno semínka slijeme a propláchneme studenou vodou. Kaši dáme na sporák a za častého míchání přivedeme k varu. Vypneme přívod tepla, přidáme kokosové máslo a necháme pár minut pod pokličkou odpočívat. Nakonec přisypeme i namočená a propláchnutá semínka a můžeme jít snídat :-)

Kouzlo snídaňových kaší vidím hlavně v tom, že jsou teplé a krásně zahřejí. Pokud ale nemáte chut nebo čas se ráno zabývat vařením snídaně, je tu pořád možnost udělat kaši večer, zavřít jí do skleničky se šroubovacím víčkem a ráno si jí odnést s sebou do práce, do školy,... Sice to už nebude teplá snídaně, ale požád bude výživná a vynikající :-)

Mrkvovou šťávu používám kupovanou a pasterovanou. Stejně se bude vařit,a tak by mi té domácí a čerstvé bylo líto. Tu je lepší nechat na pití :-)

Semínka máčím zvlášť a přidávám do kaše až na úplný konec, to aby v nich zůstaly všechny vitamíny, minerály... v té nejlepší kondici.

No, a aby těch semínek nebylo málo, u nás doma je dost polulární přidávat na kaši ještě namočená chia ve formě gelu/chia pudinku. V poslední době nejčastěji dochucená citrónovou/pomerančovou šťávou (na jeden díl chia semínek 5 dílů tekutiny – vody smíchané s čerstvě vymačkaným pomerančem/citrónem/grepem/mandarinkou+ špetka soli).

Kokosové máslo se dá vyměnit za burákové, mandlové, tahini,... a melasa samozřejmě není jediné zdravější sladidlo :-)

Krásný rok 2017 :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné