Medvědí česnek a zase jedno jáhloto

Medvědí česnek a dobroty z něj už pár let patří mezi jarní klasiku. Díky bohu :-) Jeho oblíbenost ho dostala až na farmářské trhy, kde je v sezóně celkem běžně k dostání. Díky bohu :-) Loni jsme totiž s Ančou kvůli téhle úžasné bylince proběhaly lužní lesy v širokém dalekém okolí a nenašly ani lísteček. Né, že  by to nebyly zajímavé a přínosné procházky, ale ten medvěďák jsme musely nakonec koupit :-)

Připravila a zapsala Eva, 22.04.2016


Suroviny a příprava

Medvědí pesto s mandlemi/kešu oříšky

  • Velký svazek medvědího česneku
  • 100g mandlí/kešu oříšků
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • Za studena lisovaný olivový olej

Není to nutnost, ale jestli máte čas a náladu na vaření, opražte si mandle/kešu oříšky. Zvýrazní to jejich chuť, zlepší stravitelnost a trochu usnadní mixování. Stačí tak 10-15 minut v pánvi na plotně a občas promíchat.

Pochladlé mandle/oříšky, jednotlivé listy medvědího česneku, sůl, citrónovou šťávu a lahůdkové droždí dáme do mixéru a chvilku mixujeme. Za postupného přilévání olivového oleje a občasného seškrabávání vznikajícího pesta ze stěn mixovací nádoby mixujeme dál, dokud se nevytvoří „pasta“. A je to :-) Dáme do skleničky se šroubovacím výčkem a povrch pesta zalijeme vrstvičkou oleje. Skladujeme v lednici a používáme...no... na všechno :-)

Přimluvila bych se za olej. Nešetřete na kvalitě. Při tak malém množství surovin je to opravdu znát.

Medvědí pesto se slunečnicovými semínky

  • Velký svazek medvědího česneku
  • 100g slunečnicových semínek
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej

Postup je stejný jako u předchozího receptu, jen suroviny jsou o něco lokálnější a doba pražení semínek o něco kratší.

Možností je mnoho, jak co do ingrediencí samotného pesta, tak do škály jeho použití. Prakticky JAKÉKOLI pesto (petrželkové, ze sušených rajčat, z medvědího česneku,...) chápu a při každodenním vaření používám jako „fast food“ a „krabičku poslední záchrany“ v jednom. Se zbytky z předchozího dne a nebo s krajíčkem starého a opečeného chleba dokáže zázraky. Tak snad jen pro inspiraci...

Jáhloto s klíčky a medvědím pestem

  • 150g jáhel v suchém stavu
  • ½ lžičky soli
  • Směs klíčků (mungo, vojtěška, červená čočka,...)
  • Pesto (třeba z medvědího česneku)
  • Glazovaná mrkev

Jáhly spaříme vařící vodou a propláchneme studenou. Dáme do hrnce spolu s dvojnásobným množstvím vody a solí a vaříme pod pokličkou dokud se skoro všechna voda nevyvvaří. Pak vypneme přívod tepla a necháme dojít. Cca po 15 minutách budou jáhly měkké a sypké.

Při čekání na jáhly se můžeme věnovat glazované mrkvi. Když je hotová, přisypeme k ní jáhly a sundáme z plotny. Přidáme několik lžiček/lžic pesta a tolik klíčků kolik máme nebo kolik chceme. Pořádně promícháme ať se všechny ingredience propojí.

Jesli máte v lednici kus dobrého sýra, přidejte ho a pokud se vám v kuchyni povaluje citrón/limetka, nebojte se ho/ji použít. Může to být příloha stejně dobře jako hlavní jídlo. Záleží na vás :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné