Ovesná kaše

Rána už začínají být pořádně chladná, brr :-( Tady pomůže jedině teplá snídaně. U nás to bývá nejčastěji kaše; rýžová, jahelná, pohanková nebo třeba ovesná... Momentálně nejoblíbenější verze té ovesné je tahle.

Připravila a zapsala Eva, 04.10.2015


Suroviny a příprava

  • 8 lžic ovesných vloček
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce brusinek (raději těch slazených jablečným koncentrátem a ne cukrem, aby to ladilo s další nezbytnou ingrediencí :-))
  • 1 jablko, které  kaši krásně osladí
  • 2 opravdu velké špetky soli
  • 1/3 velké 400ml plechovky kokosového mléka pro jemnější chuť
  • Voda

Vločky, semínka, sušené ovoce a sůl nasypeme do kastrůlku. Zalijeme vodou tak, aby vše bylo lehce pod hladinou. Přiklopíme pokličkou. Dáme na chladné místo a až do rána necháme být. Ráno přidáme kokosové mléko a nahrubo nastrouhané jablko. S loupáním a vykrajováním se není třeba zrdžovat. V kaši se ta trocha vlákniny navíc ztratí :-). No a máme hotovo, tedy pokud jsme k snídani chtěli Bircher muesli. Je to dobré. Je to zdravé, ale... není to ovesná kaše. Ta je, alespoň pro mě, hlavně o husté, krémovité, konzistenci. A tu bez použití tepla nevykouzlí ani zázračná chia semínka. Takže šup s kastrůlkem na plotnu. Za intenzivního zahřívání a častého míchání čekám na ten okamžik, kdy se začne tvořit šlem a z „obyčejných“ vloček se tak stane neobyčejná dobrota. Ještě chvilku míchám a nechám kaši zhoustnout, ale dál už nevařím. Tím, že jsme si vločky i semínka přes noc namočili je teď všechno krásně měkké. Kastrůlek sundám z plotny. Přiklopím pokličkou a nechám pár minut odpočívat. Mezi tím shromáždím na stůl všechno co najdu a připadá mi, že by se tím dala kaše posypat nebo polít a jde se jíst :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné