Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
(Óda na) Moca kuličky
a taky na datlovou pastu, protože obojí je absolutně boží. Kuličky jsou pro všechny, kdo mají rádi chuť a vůni dobré kávy ( Ano, přiznávám, je to moje oblíbená droga :-)) a pasta zase pro ty, kdo neradi čistí a myjí mixér nebo robot od zbytků datlí (Ano, přiznávám, jsem na to lenoch :-))
Připravila a zapsala Eva, 17.10.2016
Suroviny a příprava
Domácí energetické tyčinky, kuličky... jsou prostě nej. Můžete si do nich nakombinovat to co máte rádi, vyladit chutě podle sebe a pokud máte nějaké vlastní zásoby sušeného ovoce jako třeba jablka, hrušky, švestky... je to, podle mého, ideální způsob jak je uplatnit :-)
A když už jsem zmínila ty chutě... naučila jsem se pražit ořechy, oříšky a semínka. Dlouho mi to připadalo zbytečné, ale pak jsem to jednou zkusila a od té doby není cesty zpět. Stejně jako je namáčení asi tím nejlepším způsobem jak dostat ze semínek, ořechů a oříšků maximum minerálů, vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, je pražení podle mého cesta jak z nich dostat maximum chuti. Jestli už dávno nepražíte, a nebo ještě pořád nevěříte, zkuste si to sami. Vemte své oblíbené ořechy, oříšky nebo semínka a část jich opražte na pánvi. Stačí pár minut na středním plameni a sem tam promíchat. Oříšky na některých místech lehce zezlátnou a hlavně se krásně rozvoní. Sundejte pánev z plotny a oříšky vysypte někam, kde můžou v klidu VYCHLADNOUT. A teď je ochutnejte... napřed ten neopražený a pak ten opražený, neopražený, opražený, opražený, opražený, opražený.... :-) Lehkým opražením by se kromě chuti měla zvýšit i stravitelnost ořechů pro náš organismus – to jen kdybyste chtěli ještě nějaký důvod :-)
A ta datlová pasta? Oblíbila jsem si tuhle. Na obalu píšou, že jedinou použitou ingrediencí jsou datle a já tomu chci věřit :-) Co do konzistence/hustoty/poddajnosti je o něco tužší než modelína, ale legrace si s ní užijete stejně. Není sice v bio kvalitě, to ale není ani většina u nás dostupných datlí. A taky nemusíte vyndavat pecky a myslet na namáčení. Cena fajn a k dostání je leckde.
- 200 g datlové pasty
- 100 g opražených a vlašských ořechů
- 1 lžička jemně mleté kávy
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička balsamica/jablečného octa nebo citrónové šťávy
- 2 velké špetky soli nebo lžička shoyu/tamari omáčky
Uvaříme si kávu, a jestli máte možnost si jí i namlít, tak super :-) Pokud ne, nic tak strašného se neděje. Datlovou hmnotu rozdrobíme do mísy a přisypeme k ní ořechy. Ty můžeme rozmixovat najemno nebo třeba jen posekat na menší kousky. Přidáme i ostatní ingredience a rukama pořádně promneme a propracujeme tak, aby se všechny chutě rovnoměrně rozprostřely v datlové pastě. Když je výsledná hmota moc lepivá, můžeme přidat něco málo rozmixovaných ovesných vloček/mouky z naklíčené a usušené pohanky nebo něčeho podobného na zahuštění. A pokud to s tím zahušťováním přeženeme, není nic jednoduššího než přilít pár kapek té kávy, kterou jsme si na začátku uvařili :-) Odebíráme malé kousky hmoty a rukama tvarujeme kuličky. Spočítat jsem je nestihla. Mizely mi před očima :-)