Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Čoko-granola
Některá jídla se u nás točí pořád dokola. Né, že bych nevěděla co vařit, inspirace je všude dost a nevyzkoušených nápadů ještě víc. Jsou ale prostě věci, které nám chutnají, a tak je s různými malými obměnami jíme častěji než jiné :-) Třeba taková domácí snídaňová granola. A proto, že lokální a sezónní meruňky i švestky už mi z mrazáku dávno zmizely, je granola pro tentokrát s exotickými banány a v hnědém, to díky spoustě kakaa.
Připravila a zapsala Eva, 05.03.2017
Suroviny a příprava
- 300 g světlé pohanky
- 300 g ovesných vloček
- 150 g kokosových plátků/chipsů
- 50 g sezamových semínek
- 50 g chia semínek
- 300 g hodně zralých (spíš přezrálých) banánů - Každopádně o dost zralejších než těch, co jsou na fotkách :-) a váha je myšlená po oloupání.
- 100 g burákového másla
- 100 g datlového sirupu
- 1 lžíce balsamica nebo šťáva z 1 citrónu
- ½ lžičky soli
- 50 g kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mleté vanilky
- 200 g kyselejšího sušeného nebo mrazem sušeného ovoce - na fotkách jsou višně a jahody
Banány, máslo, sirup, kakao, koření, sůl a ocet rozmixujeme do konzistence kaše. Ochutnáme... a zkusíme tu dobrotu nesníst na posezení lžičkou přímo z mísy :-) Přisypeme vločky, pohanku, semínka i kokosové plátky a promícháme tak, aby bylo všechno pořádně obalené/slepené/spojené a hnědé. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby – 150°C horkovzduch nebo 170°C klasika bez větráku. Asi po 15 minutách pečení plech vyndáme a granolu pročechráme, obrátíme a dáme jí zase péct. Po dalších 10 minutách to celé zopakujeme a pak ještě jednou. Pokud je granola stále hodně lepivá, přidáme jí ještě dalších 10 minut pečení. Nečekejte ale, že už teď bude křupat. Je třeba vypnout troubu a granolu v ní nechat dosušit a vychladnout... křup :-) Většinou peču granolu večer. Přes noc v troubě dojde a ráno nás čeká super křupavá snídaně :-) Vychladlou granolu smícháme se sušeným ovocem a je to :-) Skladujeme v uzaviratelné sklenci a v suchu. Tak vydrží dlouho v dobré kondici... křup :-)
V kombinaci s kakaem se přimlouvám spíš za balsamico než za citrón, ale i třeba jablečný ocet tu poslouží dobře. Vločky se dají použít nejen ty ovesné a vůbec celá granola se vlastně dá udělat buď jen z pohanky nebo jen z vloček. Fantazii se tu meze nekladou, ba naopak. A ten pocit, že je domácí, a že víte co v ní je za dobroty, ten je super :-)
Krásné křoupání :-)