Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Citrónové kostky/"clafoutis"...
Už dlouho jsem si nehrála s kokosovou moukou. Nejvyšší čas to napravit :-) Lehký letní moučník s nádechem citrónu a kokosu, který je hotový za chvilinku a snědený ještě o něco rychleji :-)
Připravila a zapsala Eva, 19.06.2017
Suroviny a příprava
- 40 g kokosové mouky
- 30 g tapiokové mouky (škrobu)
- 40 g másla/kokosového panenského oleje
- 50 g kokosového cukru nebo třeba sušené třťinové šťávy
- 3 vejce
- 100 ml vody
- Kůra i šťáva z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce máku
Máslo/kokosový olej dáme do většího hrnce a na mírném plameni necháme rozpustit. K rozpuštěnému máslu/kokosovému oleji přilijeme vodu, citrónovou šťávu i kůru a rozklepneme vejce. Směs řádně prošleháme metlou a přilijeme k suchým ingrediencím, které jsme si promíchali v míse. Ze začátku bude těsto hodně řídké, ale za chvilinku začne kokosová mouka nasávat vodu a celá směs zhoustne. Těsto rozlijeme do košíčků na muffiny, čtverečkové formy na brownies, kterou jsme vymazali kokosovým olejem nebo máslem...... a nebo třeba i do větší koláčové formy a přidáme ještě sezónní ovoce. To pak ale vynechávám mák. Na fotkách jsou čtverečky z formy na brownies zdobené po vychladnutí kokosovým máslem a „clafoutis“ s nektarinkami sypaný směsí lucumy a skořice. Doba pečení je závislá na výběru formy, něco mezi 20 až 30 minutami – každopádně pečeme v troubě předehřáté na 150°C horkovzduch (nebo 170°C klasika bez větráku).
Čtverečky je lepší nechat chvilku pochladnout ve formě a pak opatrně vyklopit a nechat úplně zchladnout na mřížce. „Clafoutis“ je vynikající jak teplý tak studený. Studený se ale daleko lépe krájí a vyndavá z formy.
Dobrou chuť a krásné letní dny :-)