Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Růžové palačinky
Venku to hraje všemi barvami... tak proč by stejně krásně a barevně neměl vypydat i talíř, nebo tedy to, co je na něm? :-) Tyhle palačinky jsou růžové díky červené řepě a díky ní jsou i dlouho vláčné, což u přirozeně bezlepkových dobrot nebývá zase až taková samozřejmost.
Připravila a zapsala Eva, 06.05.2017
Suroviny a příprava
- 1 menší vařená/pečená/syrová červená řepa
- 150 g jáhel
- 150 g světlých pohankových krup
- 400 ml vody (mimo té na namáčení)
- ½ lžičky soli
Dá se tu zužitkovat zbytek pečené nebo vařené červené řepy, ale pokud zrovna žádnou nemáte po ruce, klidně použijte i syrovou. Bio není třeba loupat. Stačí jen očistit a odkrojit konce. Na koncenpčně pěstovanou zeleninu bych raději vzala škrabku. Chemikálie použité při jejím pěstování se totiž nejvíce ukládají ve slupce. Jáhly smícháme s pohankou, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme 8 až 12 hodin stát. Pak vodu slijeme, jáhly s pohankou propláchneme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme na hladké palačinkové těsto. A teď už je to klasika... smažíme/pečeme palačinku za palačinkou... na (přepuštěném) másle, panenském kokosovém oleji nebo na čemkoli dalším, co Vám vyhovuje. Plníme... dobrotami a ještě většími dobrotami :-) Na fotkách je sladká verze: tahini, pohankový med, banán, kokosový jogurt a slaná varianta: hummus z bílých fazolí, baby špenát, naklíčené mungo fazolky, ale použít se dá opravdu cokoli... stačí jen zapojit fantazii a nebo zbytky z lednice :-)