Pomerančový dortík/buchta...

Recept na tenhle dortík/buchtu/chlebíček už mám připravený od léta. Chtěla jsem psát o tom, jak jsou pomeranče tropické ovoce a jak bychom je tedy i my měli jíst v teplotách, které se těm tropickým blíží (ideálně v létě), ale nějak to nevyšlo :-( Přece jen je spousta tropických a subtropických dobrot u nás spojená se zimou, vánocemi... takový Mikuláš bez pořádné nadílky mandarinek nebo vánoční stůl bez mísy pomerančů, sušených datlí a fíků??? :-) Možná je to jen generační záležitost, ale i kdyby, na kráse tohohle receptu to nic nemění. Upéct ho můžete v zimě, v létě... a chutnat bude jak babičkám tak dětem. Alespoň u nás to tak je :-)

Připravila a zapsala Eva, 23.11.2016


Suroviny a příprava

  • 1 x 400g plechovka kokosového mléka  (60% tuku a ideálně bio)
  • 250 g instatntní kukuřičné krupie (polenty)
  • 150 g kokosového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 4 vejce
  • 4 vrchovaté lžíce kokosové mouky
  • 1 větší, chemicky neošetřený pomeranč
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky mleté sořice/kardamomu

Plechovku kokosového mléka vyklopíme do kastrůlku, přidáme 100 ml vody a přivedeme k varu. Do mísy naysypeme kukuřičnou krupici, přelejeme přes ní horké mléko a promícháme. Přidáme cukr, sůl, skořici nebo kardamom, ostrouhanou kůru z celého pomeranče a šťávu z jedné jeho poloviny. Znovu pořádně promícháme, a pokud je vzniklá kaše stále hodně teplá, chvíli počkáme. Pak postupně zašleháme všechna 4 vejce a kokosovou mouku. (Nenechte se unést představou, že 4 lžíce mouky jsou málo. Ta kokosová je opravdu o dost jinčí než všechny ostatní.) Úplně nakonec přidáme  sodu spolu s práškem do pečiva a těsto rychle přelijeme do připravené formy. Jakou si vyberete je asi jedno. Já zkusila rozevírací dortovou, na biskupský chlebíček a širokou koláčovou a všechny jsou ok, jen doba pečení se samozřejmě mění v závislosti na tloušťce vrstvy těsta. Každopádně je ale třeby formu vymazat a vysypat (kokosem, kukuřičnou krupicí...). Pečeme v troubě předehřáté na 150°C horkovzduch/170°C klasika bez větráku. V koláčové a dortové formě to bude trvat asi tak ¾ hodiny, ve formě na biskupský chlebíček spíš hodinu. Těsto je docela tekuté a při pečení hodně vyběhne. Nenechte se ani jedním znervóznit :-) Upečený dortík/buchtu/chlebíček vyndáme z trouby a ještě vlažný prokapeme šťávou z té druhé poloviny pomeranče, která nám zbyla. Necháme úplně vychladnout a polijeme... třeba kokosovým máslem, posypeme kandovanou pomerančovou kůrou a necháme ztuhnout. Dortík je krásně nadýchaný a vydrží i dlouho vláčný a jestli vás napadlo vyměnit pomeranč za citrón, jděte do toho :-) ( Při prokapávání pak ale zvažte možnost smíchat citrónovou šťávu s troškou agáve sirupu/kokosového nektaru/medu...)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné