Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Mrkvový dortík
„Mami, upečeme dotr,“ navrhuje s nadšením Anča a já se stejným nadšením souhlasím. Vždyť přece každý den je co slavit, ne?
Připravila a zapsala Eva, 11.11.2017
Suroviny a příprava
- 200g datlové pasty/datlí/rozinek
- 400 ml – 500 ml vody
- Šťáva a kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 6 lžic panenského řepkového/málo výrazného olivového oleje
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky sušeného mletého zázvoru
- 4 pomleté/roztlučené hřebíčky
- 2 lžíce psyllia/namletého zlatého lněného semínka
- 300 g očištěné mrkve
- 200 g bezlepkové směsi (nejen) na vafle nebo (nejen) na lívance
- 100 g opražených a najemno pomletých vlašských ořechů
Když se rozhodnete použít datle nebo rozinky, je určitě dobré zvážit, zda nepotřebují na pár hodin namočit (– podle toho jak jsou vyschlé a tvrdé) . Váš mixer to určitě ocení. S datlovou pastou se dá pracovat rovnou. Takže... datlovou pastu, 400 ml vody, citrónovou kůru i šťávu, olej a na menší kousky pokrájenou mrkev rozmixujeme na jemnou kaši. Dá se to zvládnout i tyčákem, ale to je lepší mrkev napřed nastrouhat a až pak se pustit do mixování. V míse smícháme všechny suché ingredience a přilijeme k nim mrkvovou kašičku. Pořádně promícháme a pár minut počkáme, aby psyllium/lněné semínko mělo čas nabobtnat, což zároveň znamená, že bude asi třeba přidat další vodu – těch zbylých 100 ml nebo o trošku víc. Těsto rozlijeme do dvou kulatých a vymazaných forem s průměrem 20cm a pečeme 40-50 minut v toubě předehřáté na 150°C horkovzduch/170°C klasika bez větráku. Po vytažení z trouby necháme korpusy cca 15 minut chladnout ve formách. Teprve pak je opatrně vyklopíme a nacháme vystydnout na mřížce. A teď už jen plníme a potíráme krémem:-)
Kešu krém
- 150 g kešu oříšků
- 150 g datlí
- Špetky soli
- Šťáva z ½-1 citrónu
Oříšky s datlemi sesypeme dohromady, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je cca 8 hodin máčet. Pak vodu slijeme, oříšky a datle propláchneme a spolu se solí a citrónovou šťávou je rozmixujeme na hladký krém, který se dá hned použít k pomazávání a promazávání dortů a jiných dobrot.
Jogurtový krém (který je na fotkách)
- Alespoň 1 kg bílého jogurtu typu Hollandia
- Špetka soli
- Med podle chuti
Jogurt necháme přes noc vykapat v lednici (používám tuhle vychytávku od Tescoma) a pak už jen k bílé tuhé mase přidáme špetku soli a med a pořádně promícháme. Zbylá syrovátka se dá zužitkovat třeba do vaflí a nebo přímo do těsta na korpus místo vody, když si jogurt necháte vykapat s předstihem.