Mrkvový dortík

„Mami, upečeme dotr,“ navrhuje s nadšením Anča a já se stejným nadšením souhlasím. Vždyť přece každý den je co slavit, ne?

Připravila a zapsala Eva, 11.11.2017


Suroviny a příprava

  • 200g datlové pasty/datlí/rozinek
  • 400 ml – 500 ml vody
  • Šťáva a kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • 6 lžic panenského řepkového/málo výrazného olivového oleje
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 4 pomleté/roztlučené hřebíčky
  • 2 lžíce psyllia/namletého zlatého lněného semínka
  • 300 g očištěné mrkve
  • 200 g bezlepkové směsi (nejen) na vafle nebo (nejen) na lívance
  • 100 g opražených a najemno pomletých vlašských ořechů

Když se rozhodnete použít datle nebo rozinky, je určitě dobré zvážit, zda nepotřebují na pár hodin namočit (– podle toho jak jsou vyschlé a tvrdé) . Váš mixer to určitě ocení. S datlovou pastou se dá pracovat rovnou. Takže... datlovou pastu, 400 ml vody, citrónovou kůru i šťávu, olej a na menší kousky pokrájenou mrkev rozmixujeme na jemnou kaši. Dá se to zvládnout i tyčákem, ale to je lepší mrkev napřed nastrouhat a až pak se pustit do mixování. V míse smícháme všechny suché ingredience a přilijeme k nim mrkvovou kašičku. Pořádně promícháme a pár minut počkáme, aby psyllium/lněné semínko mělo čas nabobtnat, což zároveň znamená, že bude asi třeba přidat další vodu – těch zbylých 100 ml nebo o trošku víc. Těsto rozlijeme do dvou kulatých a vymazaných forem s průměrem 20cm a pečeme 40-50 minut v toubě předehřáté na 150°C horkovzduch/170°C klasika bez větráku. Po vytažení z trouby necháme korpusy cca 15 minut chladnout ve formách. Teprve pak je opatrně vyklopíme a nacháme vystydnout na mřížce. A teď už jen plníme a potíráme krémem:-)

Kešu krém

  • 150 g kešu oříšků
  • 150 g datlí
  • Špetky soli
  • Šťáva z ½-1 citrónu

Oříšky s datlemi sesypeme dohromady, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je cca 8 hodin máčet. Pak vodu slijeme, oříšky a datle propláchneme a spolu se solí a citrónovou šťávou je rozmixujeme na hladký krém, který se dá hned použít k pomazávání a promazávání dortů a jiných dobrot.

Jogurtový krém (který je na fotkách)

  • Alespoň 1 kg bílého jogurtu typu Hollandia
  • Špetka soli
  • Med podle chuti

Jogurt necháme přes noc vykapat v lednici (používám tuhle vychytávku od Tescoma) a pak už jen k bílé tuhé mase přidáme špetku soli a med a pořádně promícháme. Zbylá syrovátka se dá zužitkovat třeba do vaflí a nebo přímo do těsta na korpus místo vody, když si jogurt necháte vykapat s předstihem.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné