Čoko/dýňové-vafle

Místo oblíbených ovesných, ovesných a ovesných kaší teď u nás často snídáme vafle. Třeba to zase přejde.... ale třeba taky ne... teplé vafle k snídani, mňam :-)

Připravila a zapsala Eva, 02.11.2017


Suroviny a příprava

A pro to, že vafle teď snídáme oooopravdu často a proto, že ráno není nikdy času na zbyt a taky pro to, že po ránu nerada dělám hluk mixérem, mám ve spižírně velkou sklenici s bezlepkovou směsí na vafle, něco ve stylu té lívancové :-)

Bezlepková směs (nejen) na vafle

  • 200 g ovesné mouky
  • 200 g hladké čirokové mouky
  • 200 g hladké kukuřičné mouky
  • 300 g světlé rýžové mouky
  • 300 g tapiokové mouky (škrobu)
  • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté lžičky sody
  • 1 vrchovatá lžička soli

Všechny mouky, kypřidla i sůl pořádně promícháme, ideálně metličkou, a skladujeme v uzaviratelné nádobě.

Čoko/dýňové-vafle

  • 200 g bezlepkové směsi (nejen) na vafle nebo (nejen) na lívance
  • 1 hodně zralý banán
  • 1-2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 30-50 g rozpuštěného másla/kokosového, za studena lisovaného, oleje
  • 1 lžička psyllia
  • 1 lžička skořice
  • Čokoládové pecičky
  • Voda/syrovátka/vodní kefír podle potřeby

Banán rozmačkáme o stěny mísy vidličkou a pak k němu přisypeme všechny suché ingredience kromě čokoládových peciček. Promícháne a přidáme rozpuštěné máslo/olej a postupně přiléváme tolik vody/syrovátky/vodního kefíru, aby vzniklo lité těsto. Díky psylliu a chia semínkům bude těsto ještě trochu houstnout, takže se té vody nebojte. Na konec přimícháme pecičky a pak už jen pečeme křupavoučké vafle.

Na obrázcích je varianta s jednou lžící kakaa sypaná lucumou, se dvěma lžícemi kakaa sypaná dalším kakaem a varianta bez kakaa, kde je místo banánu cca 150 g dýňového pyré – naše momentálně nejoblíbenější verze :-)

Dobrou chuť příjemné vstávání :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné