Bezový vodní kefír

Miluju vůni a chuť bezu, ale snažit se je uchovat pomocí spousty cukru ve šťávách a sirupech mě moc neláká..... Ještě, že se bez, stejně jako ostatní bylinky, dá tak jednoduše usušit...  a jestli se u Vás doma taky zabydlel vodní kefír, není nic jednoduššího, než dát tyhle dva dohromady. Výsledkem je probiotická, lehce nakyslá limonáda s nádechem bezu. Co víc si v horkých dnech přát :-)

Připravila a zapsala Eva, 05.06.2017


Suroviny a příprava

Na jednu litrovou lahev používám :

  • Tibi krystalky
  • Cca 3 lžíce třtinového cukru
  • Špetku soli
  • Špetku jedlé sody
  • Pár sušených a hlavně nesířených datlí/fíků nebo hrst rozinek či jiného sušeného ovoce
  • 3-4 květy bezu (v sezóně čerstvé, ale po zbytek roku sušené)
  • Vodu

Do litrové lahve od mléka nasypeme Tibi krystalky. Přidáme cukr, sušené ovoce, špetku soli i sody, bezové květy a vše zalijeme vodou až skoro po okraj. Hrdlo lahve zakryjeme papírovým kapesníčkem nebo plátýnkem a zajistíme gumičkou nebo převážeme provázkem. Necháme stát 48 hodin při pokojové teplotě. Pak tekutinu slijeme, sušené ovoce i bezové květy vyhodíme a do lahve k Tibi krystalkům znovu přidáme všechny potřebné ingredience a celý proces necháme znovu proběhnout. Mezi tím dáme hotovou kefírovou limonádu vychladit do lednice a po té ..... popíjíme dle libosti :-)

A teď pár vysvětlivek a upřesňujcích detailů:

Když se občas rozhodnu Tibi krystalky vylít z lahve a propláchnout, používám umělohmotný cedníček. Kov těm drobečkům nedělá dobře. Ze stejného důvodu nepoužívám šroubovací víčko.

Cukr mám doma jen tmavý a ještě tmavší třtinový, ale je možné použít prakticky jakýkoli. Na druhou stranu i Tibi krystalky potřebují nějaké  minerály a vitamíny a ty se v bílém rafinovaném cukru hledají jen stěží. Spousta jich je ale třeba v soli, tedy v té opravdové, nerafinované bez přidaných protizpékavých látek... Já používám nejraději růžovou himalájskou.

Špetka jedlé sody zase upravuje pH, a prý to Tibi krystalkům svědčí.

Pro naprosto vyčerpávající informace ohledně vodního kefíru a některých možnostech jeho použití, určitě koukněte sem – inspirativní čtení :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné