Lokše ze sladkých brambor

Byla to jen čirá zvědavost. Půjdou udělat, už tak dokonalé lokše, i ze sladkých brambor a v bezlepkové variantě? Půjdou :-) a jsou zatraceně dobré a stejně návykové jako klasika :-)

Připravila a zapsala Eva, 04.02.2018


Suroviny a příprava

  • 400 g sladkých (oranžových) brambor
  • 150 - 200 g světlé pohankové mouky + něco málo na podsypávání placiček
  • 50 g tapiokové mouky (škrobu)
  • 1 lžička soli

Určitrě to půjde i jinak, ale já zvolila variantu pára, tedy uvařit sladké brambory na páře a v celku. Nechat lehce pochladnout, oloupat a odměřit požadované množství. Každopadně je třeba pracovat s ještě teplými nebo alespoň vlažnými bramborami. Z úplně vychladlých těsto připravit nejde... prostě nedrží pohromadě. Brambory rozmačkáme nebo rozmixujeme na pyré, ke kterému přidáme i všechny ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přisypeme mouku. Z těsta odebíráme kousky, z nich uválíme v rukou kuličky a ty zase rozválíme na vále do tvaru placek. Podsypáváme moukou. Placky pečeme na suché, středně rozpálené, pánvi napřed z jedné a pak i z druhé strany tak, aby se v nich začaly dělat vzduchové bubliny a na povrchu sem tam tmavší skvrny. Po vyndání z pánve můžeme promastit, ale není to nutnost. Hned po upečení jsou placičky krásně vláčné, což jim ale při delším skladování nevydrží a trochu ztuhnou. Do původní vláčné podoby se dají vrátit prohřátím na pánvi POD POKLIČKOU a nebo tím, že je promažete nějakou náplní, ze které si můžou vzít vlhkost - jako třeba zelený hummus , který je na fotkách. Prostě ideální materiál pro svačinky a obědy do krabičky. Večer připravit a ráno už jen sbalit s sebou ať už se chystáte do školy, do práce... do světa :-)

Dobrou chuť :-)

  

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné