Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Čokoládová kaše
„Mámóóó, kašu!“ volá Anča vedle z pokoje, kde sleduje Mášu, která chce kaši. Příklady prostě táhnou:-) Ale proč ne... Naše rýžová klasika, tentokrát bez kardamomu, zato s kakaem a banánem.
Připravila a zapsala Eva, 04.08.2015
Suroviny a příprava
- ½ hrnku hnědé Basmati
- 1 ½ hrnku vody na uvaření rýže
- Velká špetka soli
- Hrst kešu oříšků nebo mandlí, které si předem na pár hodin namočíme
- 2 vypeckované datle – sušené nebo čerstvé
- 1-2 zralé až přezrálé banány (záleží na velikosti a na tom jak moc sladkou chcete kaši)
- 1 lžička dobrého kakaa (třeba z nepražených bobů od bionebio)
- Tahini
Pokud nemáte zbytek vařené rýže od jindy, tak na jeden díl rýže tři díly vody a špetka soli a už to vaříme pod pokličkou dokud se skoro všechna voda nevyvaří. Pak vypneme a necháme ještě dojít, cca 15 minut. K vařené rýži přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme do hladka (podle možností vašeho mixéru/robotu :-)). Hustotu kaše regulujeme množstvím přidané vody. Když nedáte ani kaplu na víc, je z kaše parádní hmota na výrobu rýžových kuliček, ale dá se propracovai i ke konzistenci smoothie (, třeba když vám mrňous nadšeně pomáhá s přípravou a pořád přilévá vodu se slovi ještě, ještě, ještě...)
Stejně jako všechny ostatní verze rýžové kaše, o kterých jsem zatím psala, dá se i tahle použít jak na snídani, tak jako svačinka nebo i dezert. Záleží jak si vyhrajete se zdobením a do čeho jí naservírujete. Je dobrá teplá z právě uvařené rýže, tak i studená, vytažená z lednice. Dobrou chuť :-)