Bílá čokoláda

Nebo spíš „Kešuláda“, každopádně mlsání pro Lukyho, který nemá rád kakao a mě už nebaví poslouchat proč mu taky někdy neudělám bílou čokoládu, když pro sebe a pro Anču mám v lednici vždycky nějakou tu kakaovou verzi téhle dobroty... Tak jsem udělala :-)

Připravila a zapsala Eva, 03.07.2016


Suroviny a příprava

  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g kakaového másla
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • Špetka soli
  • 2 lžičky lucumy
  • 20-30 g tmavého nebo světlého sirupu z agáve
  • Lyofilizované (mrazem sušené) jahody nebo jiné ovoce

OPRAŽÍME oříšky a necháme je vychladnout. Klidně to udělejte den předem, nebo kdykoli, když dbudete mít 5 minut času navíc, ale rozhodně tenhle krok nevynechejte. Za prvé to má zásadní vliv na výslednou chuť, která se z kategorie „to je ale dobrý“ posune někam ke komentářům typu „wow...“ a taky se vám bude daleko lépe mixovat kešu máslo a to i s použitím té nejméně výkonné techniky.

A teď už je to rychlovka :-) Opražené a vychladlé oříšky rozmixujeme na co nejjemněji. Ideální je, když se z nich v mixéru začnou tvořit hrudky... žmolky... hutnější kešu máslo. Pro takovéhle malé množství ořechů používám mixovací nádobu, kterou jsem dostala k tyčáku a zatím to zvládá skvěle.

Pomalu  a opatrně rozehřejeme kakaové máslo. Přidáme rozmixované kešu oříšky a rozmícháme dohladka. Přisypeme lucumu (Nemusí být pokud jí doma nemáte), vanilku a sůl a znovu pomícháme. Nakonec přidáme sirup z agáve. Jestli 20 g nebo rovnou 30 g závisí na tom, jak moc sladkou chuť máte rádi. Když se na poprvé netrefíte, nevadí. Vsadím se, že tuhle čokoládu neděláte naposledy :-)

Vzniklou hmotu nalijeme buď do pečícím papírem vyložené misky/pekáčku/krabičky nebo do silikonových formiček na bonbóny. Posypeme na kousky nakrájenými jahodami a popřípadě ještě solí a dáme na několik hodin do lednice nebo alespoň na půl hodiny do mrazáku.

Když jsem experimentovala s verzí ve formičkách, přišlo mi lepší jahody taky trochu pomixovat, aby se v jednotlivých bonbónech rovnoměrně rozprostřely.

No a ještě jedna věc... kešu oříšky samozřejmě nejsou jediné oříšky, ze kterých se tahle dobrota dá připravit. ZATÍM mám vyzkoušené lískové a je to lahoda. Jen je třeba je po opražení oloupat.

A co na to Luky? Ten si zase stěžuje. Proč prý to vůbec dělám, že je to tak dobré, že sní celou tabulku na posezení a bude tlustej... :-)  

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné