Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Banánový chlebíček
Chuť, se kterou se Anča zakousla do koupené banánové buchty, mě přinutila zapřemýšlet nad nějakou tou domácí verzí téhle klasiky :-). A jako z udělání jsme doma zrovna měli velký trs opravdu hodně zralých banánů... a taky jsem dost uvažovala nad tím, jestli se domácí bezlepková směs (tehdy ještě JEN) na lívance dá využít i jinak. Tady je výsledek :-)
Připravila a zapsala Eva, 25.01.2017
Suroviny a příprava
- 350 g domácí bezlepkové směsi (nejen) na lívance
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- Větší špetka soli
- ½ lžičky sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 4 hodně zralé banány (celková váha něco kolem 400 g)
- 50 g kokosového cukru
- 1 plechovka kokosového mléka (obsah tuku 60%)
- Šťáva i kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g hodně tmavé (a nebo jakékoli jiné hodně dobré :-)) čokolády
Formy (formu) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Já použila kokosový olej a kokosovou mouku, ale určitě bude fungovat i jiná kombinace :-). Ořechy lehce opražíme na pánvi, necháme vychladnout a spolu s čokoládou pak posekáme na menší kousky.
Kokosové mléko budeme potřebovat v tekuté podobě a bez kousků ztuklého tuku. Jestli ho tedy skladujete někde, kde není zrovna teplo, dejte plechovku tak na hodinku na topení, a nebo mléko rozehřejte a nechte pochladnout.
Banány dáme do mísy a spolu s cukrem rozmixujeme na kašičku. Přidáme koření, sůl, citrónovou kůru i šťávu a promícháme. Přilejem i kokosové mléko a znovu promícháme. Na konec přisypeme směs mouky, do které jsme přimíchali prášek do pečiva a sodu. Pak do těsta z lehka zamícháme ořechy s čokoládou a hurá s ním do forem a s těmi do předehřáté trouby. Doba pečení bude záviset na tom, v jaké formě nebo formách se rozhodnete péct. Já těsto rozdělila do dvou chlebíčkových a za 50 minut bylo hotovo – 150°C horkovzduch (nebo 170 °C klasika bez větráku). Necháme ve formě do úplného vychladnutí. Pak vyklopíme a ... sníme na posezení :-)
Chlebíček je úžasně voňavý po všech těch dobrotách, které v něm jsou, ale jeho výsledná chuť rozhodně není přehnaně sladká. Takže jestli vaše chuťové buňky touží po sladké buchtě, doporučuji přidat do základního těsta alespoň dalších 50 g cukru.
Prášek do pečiva i soda jsou už sice obsažené v domácí bezlepkové směsi (nejen) na lívance, ale vzhledem k tomu, kolik hmoty musí v tomhle případě zvednout a udržet, přidala jsem od každého ještě po ½ lžičce – Takže to není překlep :-)
Namazat plátek banánového chlebíčku (třeba domácím) burákovým máslem a přidat navrch ještě pár borůvek je absolutní úlet a blaho. Raději to nedělejte, jinak už nezbyde na ostatní :-)
Komentáře
Obměny mouky
29.04.2017, autor: MirindaDobrý den, moc zdravím! :-) Osud tomu chtěl a dnes jsem se dostala k vašim skvělým receptům. Ráda bych se zeptala, zda je možné nahradit uvedenou mouku třeba za pohankovou nebo jinou jednodruhovou a bezlepkovou? Děkuji. Mirka
Odpověď:Dobrý den :-) zrovna té pohankové bych se nebála a klidně jí použila místo směsi. A jestli Vás netrápí lepek, hodí se sem i klasiky jako pšeničná nebo špaldová mouka - třeba i v celozrnné verzi.