Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Zeleninový hrnec
Miluju jídla „z jednoho hrnce“. Ty úžasné kombinace různých surovin a jejich specifických chutí, vůní, struktury... mňam :-) A taky se při tomohle způsobu vaření neumaže moc nádobí a vůbec se to vlastně tak nějak celé vaří samo :-)
Připravila a zapsala Eva, 20.11.2016
Suroviny a příprava
- 1 větší cibule
- Pár stroužků česneku
- ¼ celerové bulvy nebo 2-3 řapíky z toho řapíkatého
- 1 větší mrkev
- ¼ malé zelné hlávky
- 2 brambory
- 50 g červené loupané čočky
- 100 g quinoy
- 2 plechovky sterilovaných rajčat/passata
- 1 lžička koriandrových semínek
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- Pár lžic panenského olivového oleje/másla (přepuštěného)/kokosového oleje
- Sůl podle chuti
- Kysaná smetana/jogurt/kešu krém,... a zelené bylinky na podávání
Zeleninu oloupeme/očistíme a nakrájíme na kousky. Česnek krájím nadrobno, cibuli na tenouliná půlkolečka, mrkev s celerem na hranolky, zelí na proužky a brambory na kostky, ale jestli máte rádi jiné tvary, tak se tím mým seznamem nenechte nijak svázat :-) V hlubším hrnci rozehřejeme pár lžic oleje/másla a postupně přihazujeme zeleninu. Napřed česnek s cibulí, pak kořeny, zelí a na konec brambory. Promícháváme a opékáme, opékáme a promícháváme... cca 10 minut. Osolíme. Přisypeme zázvor a drcený koriandr a zase promícháme. Teď je čas na propláchnnutou červenou čočku a quinou, kterou jsme spařili horkou vodou a taky propláchli. Hned v zápětí přijdou na řadu rajčata. Pak přidáme cca 0,5 l vody a přivedeme k varu. Snížíme přívod tepla a pod pokličkou necháme asi tak 20 minut probublávat. Po téhle době by měla být veškerá zelenina tak akorát měkká. Čočka rozvařená a quiona uvařená :-)
Zeleninový hrnec je docela hustý a hutný. Kdybyste raději polévkovější konzistenci, přidejte vodu. A stejně tak, kdyby se vám chuť zdála málo výrazná, dejte místo vody zeleninový vývar nebo přidejte sypký bujón/bujónovou kostku.
Podáváme s něčím kyselým – smetana, hustý jogurt, kešu krém... a s bylinkami (třeba koriandrem :-))