Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Vanilkové rohlíčky
Není to nutnost, ale zvědavost :-) Půjde to vůbec? Bude to dobré? Letos peču vánoční cukroví bez lepku a jak se ukázalo, možností je spousta a to i bez použití hotových bezlepkových směsí mouky. Tohle je jedna z nich.
Připravila a zapsala Eva, 14.12.2015
Suroviny a příprava
- 250g světlé pohankové mouky
- 100g mletých lískových oříšků
- 200g studeného másla
- 70g kokosového cukru
- Špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
Kokosový cukr spolu s vanilkou rozmixujeme najemno. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, které necháme alespoň přes noc odležet v lednici.
Nějak mi nikdo zatím neprozradil žádný grif na rychlé a jednoduché vyválení rohlíčků, tak to dělám jak se dá. Většinou se ale z mých z rohlíčků stanou spíš takové rohlíky :-), protože mě ta titěrná práce moc nebaví. Každopádně dávám rohlíčky na plech vyložený pečícím papírem a nechám je chvíli v chladu ztuhnout. Pak už jen stačí dát je do trouby rozehřáté na 180°C a nechat je tam 15-20 minut. Záleží na velikosti rohlíčků a na vaší troubě. Upečené rohlíčky necháme chvilku pochladnout, aby se při obalování nerozlomily, ale né vychladnout úplně, aby na nich držel cukr. A když už jsme načali to balení kokosového cukru, byla by škoda ho ještě nepoužít. Stejně jako do těsta, i na obalování rohlíčků rozmixujeme kokosový cukr spolu s mletou vanilkou.
No, a jestli při vánočním shonu vyšetříte chvilku času navíc, lískové oříšky před namletím opražte (stačí pár minut na pánvi a sem tam promíchat) a pak z nich odrolte hnědou slupku. Rohlíčky tak budou ještě voňavější :-)
Krásné Vánoce :-))