Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Vaječno-tvarohová pomazánka
Anča miluje vajíčka a taky dost ráda mačká tlačítko „turbo“ na našem tyčovém mixéru, což v případě této pomazánky neznamená jen dobrou svačinku, ale i dobrou zábavu :-)
Připravila a zapsala Eva, 31.08.2015
Suroviny a příprava
- 4-6 natvrdo vařených vajec
- 400g toho nejtučnějčího tvarohu, který seženete nebo třeba Mascarpone
- 1 lžíce dobré kvalitní hořčice (ideálně bio a bez zbytečných konzervačních látek)
- 1 lžíce umeocta nebo 1 zarovnaná lžička soli
- Pórek/jarní cibulka/petrželka/pažitka... prostě hodně něčeho zeleného co vám chutná a co je zrovna v sezóně
- Nějaká ta semínka nebo třeba posekané vlašské ořechy
Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky spolu s tvarohem, hořčicí a umeoctem rozmixujeme na jemnou pomazánku. Přidáme pórek nakrájený na tenká kolečka, na kousky pokrájené bílky, nějaká ta semínka a pořádně promícháme. Necháme alespoň hodinu rozležet v lednici, aby se jednotlivé chutě krásně prolnuly.
Pomazánku můžeme použít na plnění různých zelenin (rajčata, okurky,...), jako základ na jednohubky a chlebíčky, jako dip a samozřejmě i jako pomazánku :-)
Pokud máte rádi ostřejší chutě nebojte se přidat pepř, trochu chilli, uzenou papriku nebo třeba lahůdkové droždí pro "sýrový" nádech a nějaký ten vitamín B navíc..... prostě co vás zrovna baví:-) Tenhle recept je jen taková základní verze a jak si s ní pohrajete je na vás.