Tvarohový koláč

„Aninka peče koláč.“ říká s úsměvem na tváři a tyčákem v ruce Anča, aneb další úžasně jednoduchý recept a sólo pro tyčový mixér.

Připravila a zapsala Eva, 07.09.2015


Suroviny a příprava

  • 300-400g tučného měkkého tvarohu
  • 100g pohankové mouky
  • 70g tmavého třtinového cukru nebo Rapadury – prostě něco co má charakter  :-) istickou a výraznější chuť
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 lžička octa balsamico, vinného octa, nebo citrónové šťávy

Koláčovou formu si vymažeme máslem nebo jiným tukem (vysypávat není třeba) a odložíme stranou. Všechny ingredience dáme do jedné mísy a rozmixujeme na hladkou hmotu. Podle potřeby (záleží na tom jaký máte tvaroh) přidáváme postupně vodu, až má těsto konzistenci jako na třenou buchtu. Nalijeme do vymazané formy. Rozetřeme stěrkou a pečeme cca 30-40 minut v troubě předehřáté na 150. Upečený koláč by se měl začít odchlipovat od krajů formy a na povrchu trochu zezlátnout.

Do základního těsta se podle mého, ale zbytek rodiny se mnou ZÁSADNĚ nesouhlasi, úžasně hodí ovoce. Nejvíc my chutnají meruňky, švestky, borůvky... A nebo se dá ovoce propašovat až na upečený koláč v podobě nějaké té zavařeniny čí rozvařeniny. V tomhle případě je to švestková s chia semínky a melasou.

Pohankovou  mouku samozřejmě můžete vyměnit za jinou, ale pohanka je přirozeně bezlepková a navíc těstu dodá zajímavou chuť. Tak proč to nezkusit? :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné