Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Tvarohový koláč
„Aninka peče koláč.“ říká s úsměvem na tváři a tyčákem v ruce Anča, aneb další úžasně jednoduchý recept a sólo pro tyčový mixér.
Připravila a zapsala Eva, 07.09.2015
Suroviny a příprava
- 300-400g tučného měkkého tvarohu
- 100g pohankové mouky
- 70g tmavého třtinového cukru nebo Rapadury – prostě něco co má charakter :-) istickou a výraznější chuť
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- ½ lžičky mleté vanilky
- ¼ lžičky soli
- 2 vejce
- 1 lžička octa balsamico, vinného octa, nebo citrónové šťávy
Koláčovou formu si vymažeme máslem nebo jiným tukem (vysypávat není třeba) a odložíme stranou. Všechny ingredience dáme do jedné mísy a rozmixujeme na hladkou hmotu. Podle potřeby (záleží na tom jaký máte tvaroh) přidáváme postupně vodu, až má těsto konzistenci jako na třenou buchtu. Nalijeme do vymazané formy. Rozetřeme stěrkou a pečeme cca 30-40 minut v troubě předehřáté na 150. Upečený koláč by se měl začít odchlipovat od krajů formy a na povrchu trochu zezlátnout.
Do základního těsta se podle mého, ale zbytek rodiny se mnou ZÁSADNĚ nesouhlasi, úžasně hodí ovoce. Nejvíc my chutnají meruňky, švestky, borůvky... A nebo se dá ovoce propašovat až na upečený koláč v podobě nějaké té zavařeniny čí rozvařeniny. V tomhle případě je to švestková s chia semínky a melasou.
Pohankovou mouku samozřejmě můžete vyměnit za jinou, ale pohanka je přirozeně bezlepková a navíc těstu dodá zajímavou chuť. Tak proč to nezkusit? :-)