Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Trufflíci v bílém
Sněží... pohankové pukance po celé kuchyni. Anče se podařilo otevřít (vší silou roztrhnout) nenačaté balení. Ještě, že to nebyly amaranthové perličky. Ale co s tím?
Připravila a zapsala Eva, 24.12.2015
Suroviny a příprava
- 60g kakaového másla
- 20g kokosového oleje
- 40g javorového sirupu (ten výraznější grade C od bionebio)
- 60g sušené syrovátky (bio Amálka bez příchuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce konopných semínek
- Hrst sušené kustovnice
- 50g – 100g neochucených pohankových pukanců
Olej a máslo opatrně rozehřejeme. Přidáme javorový sirup, vanilku a syrovátku a vzniklou hmotu nalejeme do mixéru/robotu. Promixujeme. Přisypeme semínka, sůl a kustovnici a znovu promixujeme. Postupně zapracujeme pohankové pukance a po každém přidání ještě promixujeme. Kolik pukanců do trufflíků „nacpete“, tak nadýchané a lehké budou. Výsledná hmota by měla dost lepit a držet pohromadě a chuť, alespoň mě, připomíná bílou čokoládu. Rukama tvoříme kuličky, které už není třeba v ničem obalovat. Všechna ta semínka a kustovnice se postarají o na pohled zajímavou mozaiku.
Poslední rychlovka na vánoční stůl, tak šťastné a veselé :-)
A kdybyste místo syrovátky zkusili přidat do trufflíků protein, dejte vědět jak to dopadlo.
A jestli vás nebaví kuličky, zkuste čtverečky, obdélníčky,... prostě koukněte na tento postup.