Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Trojzrnné palačinky
Ani rýže, ani jáhly a ani quinoa u nás doma ještě nebyli populárnější než v téhle palačinkové podobě :-) Co na plat, na tvaru prostě záleží :-)
Připravila a zapsala Eva, 30.09.2017
Suroviny a příprava
- 100 g rýže (Používám basmati natural, ale fungovat by měly i jiné druhy.)
- 100 g jáhel
- 100 g quinoy (jakákoli barevná varianta)
- 1 lžíce olivového, za studena lisovaného, oleje méně výrazné chuti
- ½ lžičky soli
- 300 – 350 ml vody
- Pár hrstí baby špenátu pro zelenou verzi
- Kousek syrové/pečené/vařené červené řepy pro růžovou verzi
- 1 lžíce kakaa pro hnědou verzi
- Kokosový olej lisovaný za studena/ghí na smažení
Všechna zrníčka smícháme do jedné mísy, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme několik hodin (8-12) být. Pak vodu slijeme, zrníčka propláchneme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme na hladké těsto, které je o trošku hustší než klasické palačinkové, ale opravdu jen o trošičku. Délka mixování záleží na výkonosti mixéru. Na vymaštěné a hlavně osvědčené :-) pánvi smažíme palačinky – jedna malá naběračka těsta = jedna palačinka. Hned po usmažení jsou palačinky krásně vláčné a tvárné. Tahle poddajnost jim vydrží ještě tak další dva dny, a pak začnou při ohýbání na některých místech praskat. To se už ale většinou týká jen toho jednoho, v lednici zapomenutého, kousku.
Na fotkách jsou palačinky naplněné hodně zralým rozmačkaným banánem, světlou tahini pastou a nepraženým kakaem, což je naprostá lahůdka. Naše momentálně nejoblíbenější náplň je ale slaná – míchaná vajíčka se zeleným hráškem, cukrovou kukuřicí a kečupem. Možností je spousta :-)
Dobrou chuť a krásné podzimní dny :-)