Trojzrnné palačinky

Ani rýže, ani jáhly a ani quinoa u nás doma ještě nebyli populárnější než v téhle palačinkové podobě :-) Co na plat, na tvaru prostě záleží :-)

Připravila a zapsala Eva, 30.09.2017


Suroviny a příprava

  • 100 g rýže (Používám basmati natural, ale fungovat by měly i jiné druhy.)
  • 100 g jáhel
  • 100 g quinoy (jakákoli barevná varianta)
  • 1 lžíce olivového, za studena lisovaného, oleje méně výrazné chuti
  • ½ lžičky soli
  • 300 – 350 ml vody
  • Pár hrstí baby špenátu pro zelenou verzi
  • Kousek syrové/pečené/vařené červené řepy pro růžovou verzi
  • 1 lžíce kakaa pro hnědou verzi
  • Kokosový olej lisovaný za studena/ghí na smažení

Všechna zrníčka smícháme do jedné mísy, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme několik hodin (8-12) být. Pak vodu slijeme, zrníčka propláchneme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme na hladké těsto, které je o trošku hustší než klasické palačinkové, ale opravdu jen o trošičku. Délka mixování záleží na výkonosti mixéru. Na vymaštěné a hlavně osvědčené :-) pánvi smažíme palačinky – jedna malá naběračka těsta = jedna palačinka. Hned po usmažení jsou palačinky krásně vláčné a tvárné. Tahle poddajnost jim vydrží ještě tak další dva dny, a pak začnou při ohýbání na některých místech praskat. To se už ale většinou týká jen toho jednoho, v lednici zapomenutého, kousku.

Na fotkách jsou palačinky naplněné hodně zralým rozmačkaným banánem, světlou tahini pastou a nepraženým kakaem, což je naprostá lahůdka.  Naše momentálně nejoblíbenější náplň je ale slaná – míchaná vajíčka se zeleným hráškem, cukrovou kukuřicí a kečupem. Možností je spousta :-)

Dobrou chuť a krásné podzimní dny :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné