Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Tip na dýňový dip...
... ale taky omáčku, pomazánku nebo dresing. Způsobů, jak naložit s touhle dobrotou, je prostě spousta :-)
Připravila a zapsala Eva, 12.02.2017
Suroviny a příprava
- ½ kg pečené dýně (Mám vyzkoušenou Hokaidó a máslovou.)
- 100 g vlašských ořechů
- 2 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžičky shoyu/tamari omáčky
- 2 lžíčky jablečného octa
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- Koření podle chuti a nálady (U nás je nejoblíbenější tymián, dobromysl, bazalka...)
- Voda
Vždycky používám dýni, která my zbyla z nějakého hromadného pečení zeleniny, ale čistě pro pořádek... Dýni oloupeme, rozkrájíme na menší kousky, pokapeme olejem, posypeme troškou soli a upečeme doměkka. Ořechy opražíme na pánvi, tak aby se krásně rozvoněli a necháme vychladnout. Doporučuji tenhle krok nevynechávat, opražení dodá oříškům výraznější (a troufnu si říct, že i lepší :-)) chuť a navíc zlepší jejich stravitelnost. Všechny ingredience sesypeme do mixovací nádoby výkonnějšího mixéru/robotu a přilijeme i trošku vody. Rozmixujeme dohladka. Podle toho, k čemu bude dýňová hmota sloužit, naředíme další vodou na požadovanou hustotu. Ochutnáme a případně dosolíme, dokyselíme,... Když počítám s dýňovou omáčkou k těstovinám, používám na zředění horkou vodu z nich a přijde jí tam docela hodně. Naopak, pokud vím, že to tentokrát bude pomazánka, není třeba to s vodou přehánět. Možnosti využití a použití jsou opravdu „nekonečné“ :-).... polévání, zapékání, promazávání a pomazávání... Vyzkoušejte a uvidíte :-)
Jestli doma nemáte (a kvůli tomuhle receptu si nechcete pořizovat) sušený česnek a cibuli, přihoďtě k pečící se dýni jednu menší cibuli s pár stroužky česneku a pak je rozmixujte spolu se vším ostatním. Nebo, pokud jste vyznavači výraznějších chutí, přidejte kousek syrové cibule a stroužek utřeného česneku.