Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Tak trochu budapešťská
Nevíte co si namazat na Oatcakes? Zkuste třeba tuhle variantu budapešťské pomazánky ;-)
Připravila a zapsala Eva, 13.01.2016
Suroviny a příprava
- 400g toho nejtučnějšího tvarohu, který máte zrovna po ruce (nebo sýru typu Lučina)
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- Umeocet/sůl podle chuti
- 1 lžíce konopných semínek nebo 1 hrst vlašských ořechů (posekaných nadrobno)
Tvaroh, koření a umeocet pořádně prošleháme, nebo promixujeme. Záleží na tom, jak tvrdý tvaroh použijete. Výsledná hmota by měla být co nejkrémovitější, kompaktní a růžová. No a teď přijde ta nejtěžší část přípravy pomazánky, rozhodnout se, jakou kombinaci bylinek a zeleniny přidat do tvarohového základu :-) Tady je seznam našich momentálně nejoblíbenějších:
- ½ červené cibule nakrájené na co nejtenčí půlkolečka + polovina žluté kapie pokrájené nadrobno
- ½ červené cibule nakrájené na co nejtenčí půlkolečka + pořádná hrst drobně posekané petrželky nebo kopru
- Několik nadrobno pokrájených jarních cibulek nebo jemně pokrájený pórek
Nakonec přidáme konopná semínka nebo vlašské ořechy a už jen lehce promícháme. Necháme alespoň hodinku odležet někde v chladu, aby se všechny chutě krásně propojily a semínka nebo ořechy změkly.
Jestli jste dobrodružné povahy, zkuste sladkou papriku vyměnit za uzenou, a nebo přidejte harissu a dejte vědět jak to dopadlo :-)