Tabouleh

Naše domácí verze libanonské klasiky. Místo bulguru je tu sice přirozeně bezlepkový čirok/jáhly/pohanka, prostě to, co je zrovna navařené v lednici, ale to nejdůležitější zůstává stejné... spousta bylinek a čerstvá zelenina... tedy spousta chutí a vůní léta :-)

Připravila a zapsala Eva, 02.07.2017


Suroviny a příprava

  • 100 g loupaného (loupaného) čiroku/jáhel/světlých pohankových krup v suchém stavu
  • Přiměřené množství vody na uvaření čiroku/jáhel/pohanky
  • ¼ lžičky soli (na uvaření zrníček)
  • Salátová okurka
  • Rajčata
  • Svazek hladkolisté petržele
  • Pár lístků máty
  • Stroužek česneku/lžička sušeného česneku
  • 3 lžíce olivového za studena lisovaného oleje
  • 2 lžíce jablečného octa/šťáva z jednoho hodně velkého citrónu
  • 1 lžíce umeocta/zarovnaná lžička soli
  • 1 lžička medu nebo jiného tekutého sladidla
  • Čerstvě mletý černý/bílý pepř

Když nejsou zrovna žádné navařené zbytky v lednici, zvolená zrníčka (čirok/jáhly/pohanku) propláchneme, nebo v případě jáhel spaříme, a uvaříme podle návodu s dostatečným množstvím vody a ¼ lžičou soli. Než zrníčka vychladnou můžeme se věnovat přípravě zeleniny a zálivky. Listy petržele a máty opláchneme, pořádně osušíme a posekáme najemno. Okurku i rajčata také opláchneme a nakrájíme na drobné kostičky. Bio okurky neloupu, u těch konvenčně pěstovaných, ale do ruky škrabku vezmu. Co se týče rajčat, vyříznu akorát „bubáka“ a přidám do salátu i semínka a šťávu, kterou rajčata pustí.. Dá se ale samozřejmě použít jen ta jejich pevná dužnatá část. Teď už nezbývá nic jiného než všechnu tu zeleninu, bylinky a uvařená pochladlá zrníčka smíchat a úplně na konec přidat i zálivku a podle chuti čerstvě mletý pepř.         

Na zálivku prolisujeme nebo utřeme stroužek česneku a smícháme jej s olivovým olejem, jablečným octem, umeoctem a troškou medu. Prošleháme metličkou a je to :-) Lehký letní oběd nebo večeře je na světě. Salát je super sám o sobě, dá se ale i krásně kombinovat s dalšími dobrotami ať už masitými nebo těmi bez masa. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť a krásné letní dny :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné