Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Slunečnicové máslo a sušenky
Není mi líto peněz vynaložených na jídlo. Raději utratím za dobré a kvalitní suroviny, které přirozeně obsahují spoustu minerálů, vitamínů,...než abych nechávala peníze v lékárně za „dobré a kvalitní“ doplňky stravy... Když se ale dá ušetřit aniž by utrpěla kvalita, jsem pro :-) Ořechová/oříšková másla jsou totiž návyková záležitost a i když si je mixujete doma sami, cena ořechů i oříšků je pořád dost vysoká... takže... jsou tu semínka :-) Slunečnicová patří mezi ta „nejobyčejnější“ a při tom jsou neobyčejně dobrá, zdravá, dají se sehnat prakticky všude a i bio verze stojí v porovnání s ořechy a oříšky jen pár korun.
Připravila a zapsala Eva, 10.12.2016
Suroviny a příprava
Slunečnicové máslo
- 500 g loupaných slunečnicových semínek
- 2 lžíce sušené třtinové šťávy (rapadury/panely) nebo kokosového cukru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mleté vanilky
- 1-2 lžíce kvalitního za studena lisovaného oleje (pro jednodušší začátek mixování)
SEMÍNKA OPRAŽÍME (stačí pár minut na pánvi a sem tam promíchat) a necháme vychladnout. Ne, vážně to není ztráta času :-) Pražením se zvýrazní chuť, zlepší stravitelnost a hlavně půjdou semínka daleko lépe mixovat. Ochotně začnou pouštět olej a výsledné máslo bude krásně krémové. Všechny ingredience sesypeme dohromady do mixovací nádoby robotu/výkonného mixéru a rozmixujeme... Jak dlouho to bude trvat záleží na technice, kterou máte k dispozici.
Pokud váš mixér/robot nepatří k těm silnějším, raději bych začala s poloviční dávkou semínek.
Olej používám nejčastěji slunečnicový za studena lisovaný, ale hodí se prakticky jakýkoli, který vám chuťově vyhovuje.
Slunečnicové sušenky
- 150 g slunečnicového másla
- 50 g kokosového cukru nebo sušené třtinové šťávy
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mleté vanilky
- 1 lžíc chia semínek
- Mrazem sušené jahody nebo jiné výraznější ovoce
Chia semínka zalijeme 3 lžícemi vody a necháme pár minut nabobtnat. Slunečnicové máslo smícháme s cukrem, solí, vanilkou a nakonec přidáme i chia vajíčko a na drobno nakrájené jahody. Z těsta děláme kuličky, které na plechu rukou nebo dnem skleničky zploštíme. Dáme do trouby předehřáté na 150°C horkovzduch/170°C klasika bez větráku a pečeme cca 10 minut. Vyndáme a nechám vychladnout na plechu. Hned po upečení jsou totiž sušenky dost křehké a při sundavání by se polámaly.
A kdyby vás přece jen nenadchla chuť slunečnicového másla (o čemž ale pochybuji :-)), tak tyhle sušenky se dají udělat i z másla burákového, mandlového... :-)
A ještě jedna poznámka k čokoládě... Samozřejmě, že jde do základního těsta přidat místo jahod na kousky nasekanou čokoládu. Upečené sušenky pak nenechte na plechu jen vychladnout, ale dejte je přímo někam do chladu ať má čokoláda šanci zase ztuhnout, jinak zůstane na plechu.