Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Sezamové sušenky
Je pochmurné zimní odpoledne a mě už nebaví hrát si s modelínkou. Nechávám v tom Anču samotnou a jdu si hrát po svém... Těžko říct, jestli jsou tyhle sušenky spíš sezamové, ovesné a nebo jablečné. Zkuste a posuďte sami :-)
Připravila a zapsala Eva, 11.02.2016
Suroviny a příprava
- 120g tahini (světlá a neochucená)
- 200g ovesných vloček
- 100g jablečného koncentrátu/sirupu (třeba od Sunfood)
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- ½ lžičky sušené citrónové kůry
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky soli
- Hrst mandlí
- Hrst sušených brusinek (slazených jablečným koncentrátem)
Tahini, sirup a všechno koření včetně soli promícháme. Ovesné vločky dáme do robotu a lehce promixujeme. Vznikne velmi hrubá ovesná mouka s kousky vloček, tak jako třeba v případě oatcakes. Mandle a brusinky pokrájíme na menší kousky a všechno přidáme k sezamovému základu. Pořádně promícháme. Mělo by vzniknout hutné těsto, ze kterého lžičkou ukrajujeme kousky a ty vyválíme do kuliček. Aby se mi doma nehádali, že někdo má větší a někdo menší sušenku, beru si na pomoc váhu a vychází mi to na 16 cca 30g kousků. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Trochu zploštíme rukou a pak přijde čas na razítko :-). Pečeme na 160°C v předehřáté troubě. U mojí horkovzdušné je to 15 minut. Necháme vychladnout na mřížce a skladujeme v suchu. Čím déle necháte sušenky v troubě, tím budou křupavější, ale na druhou stranu, brusinky se lehce spálí, tak to ke konci pečení raději hlídejte.
Sušenky jsou lehce nakyslé (to ten jablečný koncentrát) a úžasně voňavé. Nejsou, ale z nejsladších. Takže pokud máte chuť na něco opravdu sladkého, přidejte 20g sirupu. Těsto to snese aniž byste museli přisypávat další vločky. Nebo část jablečného koncentrátu nahraďte sirupem z agáve.
Tyhle sušenky jsou vůbec ideální na to si hrát. Ovesné vločky se dají vyměnit za rýžovou, pohankovou,... mouku. Sirupů je k dostání celá řada a o burákovém a jiných máslech namísto tahini ani nemluvě. Záleží jen na vašich chutích, fantazii a tom, co máte doma ve spíži.