Ředkvičky – pesto a salát

Dělali jste domácí pickles z ředkviček a je vám líto vyhodit ty krásně zelené listy? Mě taky. Co naplat, bude pesto :-)

Není to taková divočina, jak by se mohlo na první pohled zdát. A jestli jste si někdy utrhli šťovík, sedmikrásku, mladý list pampelišky... a nebo třeba kopřivy do velikonoční nádivky, tak proč nezkusit i ředkvičkové pesto?

Připravila a zapsala Eva, 01.06.2016


Suroviny a příprava

  • 200g ředkvičkových listů
  • 100g kešu oříšků/mandlí
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • ½ lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • Šťáva a kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
  • Za studena lisovaný olivový/řepkový olej
  • Pár sušených rajčat

Listy opláchneme a osušíme. Kešu/mandel opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Jestli nemáte  na opražení oříšků čas, nic se neděje, ale chuť bude trošku jiná. Očištěné listy, opražené oříšky, lahůdkové droždí, sůl, prolisovaný/utřený stroužek česneku a kůru i šťávu z ½ citrónu nasypeme do mixéru a chvilku mixujeme. Do vzniklé, stále ještě sypké, hmoty postupně přiléváme olej, dokud není konzistence pesta podle našich představ. Úplně nakonec přidáme pár sušených rajčat a ještě TROŠKU pomixujeme, ale opravdu jen trošku, ať v pestu zustanou viditelné kousky rajčat.

Nandáme do skleničky a pro případ delšího uchování zalijeme povrch pesta vrstvičkou oleje. Skladujeme v lednici.

A jako každé pesto, i tohle je dobré na cokoli, s čímkoli, do čehokoli a kdykoli :-) Jeden příklad za všechny...

 

Bramborový salát s ředkvičkami/Ředkvičkový salát s bramborami?

  • Brambory vařené ve slupce cca 1 kg
  • Ředkvičkové pesto
  • Zelený chřest
  • Ředkvičky
  • 1 lžíce umeocta/1 lžička soli
  • Šťáva z poloviny citrónu

Uvařené brambory oloupeme (ty nové loupat netřeba) a nakrájíme na tenká kolečka. Na kolečka, nebo jakkoli jinak, nakrájíme i ředkvičky a spodní části chřestu. Přidáme umeocet, citrónovou šťávu a pár lžic pesta a promícháme. Necháme do druhého dne proležet. Podáváme třeba s na páře vařeným chřestem, který nám zbyl, vajíčkem a kvašenými ředkvičkami...

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Cizrnová mouka

02.06.2016, autor: Pselenka
Zdravím Vás, na kurzu svačinek jsme spolu mluvily o cizrnové mouce, dnes vyzkoušeno pomlít a jde to!:) Mám skvělou čerstvou cizrnovou hladkou mouku!:) Jen nevím, jestli ta co se prodává, není třeba z loupané cizrny.. Chtěla bych se ještě zeptat, chystám se zkusit pesto, ale mandle ani kešu tu nemám, nemáte vyzkoušená místo toho slunečnicová semínka?
 
Odpověď:
Dobrý den :-) slunečnicová semínka používám při výrobě pest docela často a ráda. Jestli vám chutnají, bude vám s nimi určitě chutnat i pesto. Díky za info ohledně cizrnové mouky a určitě dejte i vědět jak s ní dopadly krekry. Příští várku zkusím taky s tou doma namletou. Jinak cizrnová mouka v obchodech by měla být z neloupané cizrny.