Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Proteinové karamelky
Světlá verze Amaranthových kostek... stejně dobrá na chuť, stejně rychlá a jednoduchá na přípravu... Prostě ideální materiál pro malé pomocníky :-)
Připravila a zapsala Eva, 03.12.2016
Suroviny a příprava
- 100 g neochucené tahini pasty
- 100 g rýžového sladu/sirupu
- Šťáva a kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce loupaných konopných semínek
- 1 lžíce mrazem sušených malin
- 50 g neochuceného rýžového proteinu
- Cca 60 g pufovaných amaranthových perliček
Tahini, slad/sirup, sůl, citrónovou kůru i šťávu a proteinový prášek společně pořádně promícháme, ať se všechny chutě propojí. Přidáme konopné semínko, maliny a nakonec i amaranthové perličky a znovu promícháme. Ze vzniklé hmoty se dají dělat kuličky, které pak můžeme krásně naaranžovat do malých papírových košíčků a poslouží tak i jako vánoční mlsání, ale pokud si nechcete koulením špinit ruce a na tvaru vám příliš nezáleží... Vzniklou hmotu přesypeme do pekáčku/plastové misky,... který jsme vyložili papírem na pečení/potravinářskou fólií. Papír/fólie by měly na všech stranách dost přesahovat. Rukama roztáhneme hmotu po celé ploše dna a trochu umačkáme. Překryjeme přečnívajícími stranami pečícího papíru/fólie a malým válečkem nebo třeba dnem skleničky upěchujeme. Dáme alespoň na ½ hodiny do mrazáku. Rozkrájíme na menší kousky a zase vrátíme do mrazáku. Jednak proto, že přímo z mrazáku jsou nejlepší, ale taky proto, že je na takovém místě nikdo kromě vás hledat nebude :-)
Osvědčilo se mi krájení nahřátým nožem. Strčit pod horkou vodu, rychle utřít a zakrojit. Nic se tak neláme a nedrolí. Neosvědčilo se mi ale použít větší pukance (rýžové, špaldové, pohankové...). Kostičky z nich nedrží tak hezký tvar.
Maliny se dají vyměnit za jiné (mrazem) sušené ovoce a stejně tak výběr proteinového prášku je otázka osobních preferencí :-)