Pohankové perníčky

Ale taky tak trochu rýžové, medové..... úžasně voňavé, hned po upečení měkoučké, bezlepkové a hlavně vánoční. A pokud jste na zdobení šikovnější než já, tak i krásné :-)

Připravila a zapsala Eva, 17.12.2015


Suroviny a příprava

  • 300g světlé pohankové mouky
  • 100g celozrnné rýžové mouky
  • 50g Rapadury/Panely (sušené třtinové šťávy)
  • 100g rýžového sirupu
  • 2 lžíce medu
  • 50g másla
  • 2 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • Velká špetka soli
  • Žloutek + lžíce vody na potření
  • Bílek + moučkový cukr + citrónová šťáva na polevu

V kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme k němu sirup i med. Mezi tím smícháme všechny suché ingredience. Rozklepneme k nim vajíčka a nakonec přilejeme i sladkou, máslovou hmotu. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které necháme do druhého dne v lednici odpočinout.

Rozválíme na tloušťku cca 5mm a můžeme vykrajovat. Perníčky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pak hned do trouby předehřáté na 160°C. Já je tam nechala 10 minut, ale každá trouba je jiná, tak si je raději hlídejte. Hned po vytažení a ještě na plechu potřeme perníčky žloutkem rozšlehaným s lžící vody. To aby se krásně leskly. Pak přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnut.

Z bílku ušleháme tuhý sníh, do kterého začneme zapracovávat moučkový cukr a lžičku citrónové štávy. Množství cukru záleží na velikosti bílku; 150g-200g? Když je poleva moc tuhá, pomůže další citrónová šťáva, a že je poleva dost tuhá se pozná podle toho, jestli kapička, kterou kápnete někam vedle, drží tvar.

Krásné a pohodové Vánoce :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Datlový sirup

28.11.2018, autor: marcela
Ráda bych vyzkoušela perníčky bez cukru, vlastně jsem klasické kvůli cukru nikdy nepekla. Mám zásoby datlového sirupu, myslíte, že můžu nahradit jak rýžový sirup tak rapaduru datlovým? Děkuji za radu.