Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Ovesné vafle
Dostal se mi do ruky vaflovač... a tak teď jíme vafle na sladko, na slano, k snídani, k svačině a někdy i k obědu nebo k večeři. Jsem absolutně nadšená a překvapená z toho, co všechno se do vaflovače dá nalít za těsto a jaké dobroty se z něj pak vrací zpět. Tohle je náš momentální snídaňový favorit :-)
Připravila a zapsala Eva, 14.10.2017
Suroviny a příprava
- 200 g ovesných vloček
- 400 ml vody
- 1 větší jablko (banán/červená řepa/kousek dýně...)
- 1 lžíce kokosového cukru
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g rozpuštěného másla/za studena lisovaného kokosového oleje
Vločky zalijeme 400 ml vody a necháme do druhého dne (nebo alespoň pár hodin) stát na chladnějším místě. Pak přidáme i všechny ostatní ingredience a rozmixujeme na hladké těsto, které by mělo být svou hustotou někde mezi těstem na lívance a těstem na palačinky. Pokud tomu tak není, přidáme trošku vody a znovu promixujeme. A pak už jen pečeme křupavoučké vafle :-)
Z jablíčka vykrojím střed a nechám mu slupku. Banán samozřejmě loupu. Stejně tak loupu i dýni a většinou i červenou řepu. Dýně i řepa se dají použít pečené/vařené. S jablkama nebo s dýní jsou vafle chuťově jemné a ne moc výrazné. S banánem jsou hodně voňavé a s řepou zase hodně růžové. Dobré jsou ale vždycky a za vyzkoušení stojí každá z variant a pravděpodobně ještě mnohé další, které mě nenapadly... Mrkev? Cuketa?
Co se týče mixování, mám doma silného pomocníka, kam stačí všechno naházet a za minutku je těsto hotové. Funguje ale i varianta tyčák, kdy je lepší jablíčko/syrovou řepu nebo dýni napřed nastrouhat a až pak rozmixovat s ostatními ingrediencemi.
Samotné pečení vaflí je otázkou vaflovače, který máte doma. Já se držím instrukcí u toho svého - Cloer 1629.
Na fotkách je podzimní jablečná varianta vaflí posypaná lucumou a pokapaná kokosovým sirupem – božská kombinace. A taky růžová verze s řepou, kde 1/2 lžičku skořice nahradila 1 lžíce kakaa.
Dobrou chuť a krásná a voňavá podzimní rána :-)
Komentáře
Skvělé
11.12.2022, autor: GábiDěkuji moc, skvělé vafle a hezky se pracovalo s těstem. Nemáte také recept na bl. chléb?