Ovesné sušenky

Nejsem si úplně jistá jestli jsou tyhle sušenky pro Anču zajímavé kvůli chuti a nebo kvůli tomu, že se s nimi dá tak dobře hrát. Rozdrobit každou z nich na co nejmenší kousky a smíchat ji s jogurtem, tahini a medem se zdá být dost dobrá zábava...už to dělám taky. Je to vážně dobré :-)

Připravila a zapsala Eva, 26.09.2015


Suroviny a příprava

  • 250g ovesných vloček rozmixovaných na jemnou mouku (nebo 250g namletého ovsa)
  • 150g ovesných vloček
  • 50-100g rozinek nebo jiného sušeného ovoce
  • 50-100g slunečnicových (nebo jiných) semínek
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • Šťáva i kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
  • 150g slunečnicového oleje (lisovaného za studena s charakteristickou vůní a chutí)
  • 130g třtinového cukru Muscovado nebo sušené třtinové šťávy Rapadura
  • 2 chia vejce (2 vrchovaté lžíce chia semínek+6 lžic vody- smícháme a necháme chvíli nabobtnat)

Olej, cukr, citrónovou kůru i šťávu a chia vejce šleháme v míse dokud se vše pořádně nepropojí a cukr trochu nerozpustí. V jiné nádobě promícháme ovesnou mouku, sodu, skořici, sůl a vanilku. Sypkou směs vmýcháme do té mokré a na konec přisypeme i celé vločky, rozinky a semínka. Pokud se vám zdá, že těsto nedrží pohromadě, můžeme přilít trochu vody, ale výsledná konzistence by neměla být příliš kompaktní a krémová.

Papírem na pečení si vyložíme dva plechy, na které postupně naneseme 20-24 hromádek těsta – budoucích sušenek. Nejjednodušší je práce s malým porcovačem na zmrzlinu, ale i obyčejná lžička poslouží dobře. Čím víc hromádky utáhnete/upěchujete, tím méně se roztečou. Záleží na vás jakému tvaru sušenek dáváte přednost. Každopádně je dobré mít mezi jednotlivými hromádkami těsta rozestupy.

Pečeme v troubě předehřáté na 160°C (horkovzduch) dokud sušenky lehce nezezlátnou. Trvá to cca 15 minut pokud máte v troubě jen jeden plech. Pokud pečete oba najednou, doba pečení je delší. Po vyndání z trouby necháme sušenky ještě pár minut lehce pochladnout na plechu a pak je OPATRNĚ přeneseme na mřížku, kde je necháme vychladnout úplně.

Tahle verze sušenek je bezlepková, ale pokud máte chuť zkusit místo ovesné mouky třeba špaldovou, pšeničnou nebo pohankovou (která je taky bezlepková), dejte vědět jak to dopadlo :-).  A chia vajíčka se taky dají vyměnit za ta klasická od slepic stejně jako slunečnicový olej není jediný na trhu...

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Chia vejce-v tom je zakopaný pes!

28.02.2016, autor: Terka
Tak Evi,tuhle jsem zkusila upéct ovesný sůši a poněvadž jsem je chtěla bez vejce, použila jsem jako pojivo jen tuk, javor.sirup, melasu a ejhle-byla z toho hromada musli. Bylo to sice dobrý, ale já byla zklamaná. Dám tomu tedy druhý pokus s chia vejci. Díky za tip!
 
Odpověď:
Ahoj Terko :-) chia vajíčko funguje skvěle. Stejně dobře funguje i lněné vajíčko (1lžíce pomletého lněného semínk+3 lžíce vody) Chia se dá taky namlít, když nechceš aby bylo v sešenkách znát. Jinak pokud nejsi alergická na sezam, zkus tyhle sezamové sušenky http://svacinkyproancu.cz/sezamove-susenky. Ovesné jsou taky dost :-))