Obrácený hruškový/jablečný koláč

Minimum těsta, maximum ovoce, vůní a chutí :-) Taková krásná tečka za nedělním obědem nebo taky lehký moučník k odpolední kávě. Hotový je za chvilku a snědený ještě rychleji :-)

Připravila a zapsala Eva, 17.02.2017


Suroviny a příprava

  • 50 g světlé pohankové mouky
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g rapadury/panely (suušené třtinové šťávy) nebo kokosového cukru
  • 2 lžíce tapiokové mouky (škrobu) nebo jiného škrobu (kukuřičný, bramborový)
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • Velká špetka soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 roztlučené/rozemleté hřebíčky
  • Kůra i šťáva z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 2 hrušky/jablka

Dortovou formu o průměru 20 cm pořádně vymažeme plátkem másla a dáme stranou. Oříšky opražíme na pánvi, necháme vychladnout, oloupeme z nich hnědou slupku (alespoň ty největší části) a rozmixujeme je na jemno. Rozpustíme máslo, přidáme k němu vejce, cukr, sůl i všechno koření včetně citrónové kůry a pořádně prošleháme. Přisypeme směs mouky, oříšků, tapioky a prášku do pečiva a promícháme. Těsto rovnoměrně nalijeme přes ovoce, které jsme vyskládali na dno dortové formy a pokapali šťávou z poloviny citrónu. Dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C horkovzduch (180°C klasika bez větráku). Asi tak za 30 minut, když koláč na povrchu lehce zezlátne a začne se odchlipovat od stěn formy, je pečeno. Po vytažení z trouby necháme koláč chvilku pochladnout ve formě a tak ho překlopíme na mřížku, kde může  vychladnout úplně.

Hrušky/jablka jsem většinou líná loupat :-), tak jen vykrojím prostředek a rozkrájím je na silnější plátky (cca osminky). Zato opražit oříšky nejsem lína nikdy :-). Absolutně to totiž změní jejich chuť a dokonce  se i stanou stravitelnější.

Dobrou chuť :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné