Narozeninový cheesecake s třešňěmi

Vzhledem k teplotám, které ukazuje náš domácí teploměr (na ten venkovní se raději ani nedívám) to s vařením v posledních dnech moc nepřeháním, natož abych pekla. Ale narozeniny jsou narozeniny... Tenhle cheesecake je nepečený a příprava zabere asi tak 20 minut a pak už se jen chladí v lednici. Asi se půjdu chladit s ním:-)

Připravila a zapsala Eva, 27.07.2015


Suroviny a příprava

„Korpus“

  • 150g křupavých sušenek (máslové, ovesné....) Já ráda používám celozrnné máslové sušenky Alnatura z dm.
  • 50g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Velká špetka soli
  • Popřípadě cca 50g mletých oříšků nebo mandlí

Tvarohová vrstva

  • 500g tučného měkého tvarohu/riccoty/mascarpone
  • 200g kysané smetany
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu.
  • Velká špetka soli
  • Hrst sušených třešní
  • 2 lžíce chia semínek

Třešňová za/rozvařenina

  • 500g vypeckovaných třešní
  • Třtinový cukr – druh i množství podle chuti
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička octu balsamico

 

Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme. Přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, vanilkový extrakt, sůl a kdo má rád oříšky nebo chce zpracovat zbytky drti z výroby oříškového či mandlového mléka, přidá cca 50g téhle dobroty. Ingredience dobře promícháme a nasypeme do malé kulaté dortové formy s odnímatelným dnem. Já mám formu bez dna, u které se dá měnit velikost. Průměr jsem nastavila na 18cm a místo dna použila pečící papír. Drť do formy lehce namačkáme, zakryjeme tvarohovou vrstvou a dáme na několik hodin, ideálně přes noc, chladit.

Tvaroh dobře prošleháme nebo promixujeme s kysanou smetanou a přidáme i ostatní ingredience. Chia semínka a sušené třešně jsem dala hlavně proto, aby zachytily případnou syrovátku, která by jinak vytekla kolem. Místo sušených třešní se dá použít jakékoli jiné sušené ovoce. Vynikající jsou například brusinky nebo na malé kousky pokrájené meruňky.

Na třešňový přeliv povaříme třešně spolu s trochou vody doměka. Rozmixujeme a přidáme cukra, ocet i semínka. Necháme vychladnout a trochu ztuhnout. Zdobíme až jednotlivé porce přímo na talíři.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné