
Omáčka/polévka z dýně
Možná se to na první pohled zdá jako zvláštní kombinace, ale to jen do té doby, než ji ochutnáte :-)
Připravila a zapsala Eva, 25.06.2017
Mrkev očistíme a nakrájíme na tvary dle libosti a fantazie. Bio mrkev (z vlastní zahrádky) není třeba ani loupat, tu konvenčně pěstovanou bych raději zbavila svrchní slupky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a mrkev na něm chvilku opékáme. Pak přidáme sůl a zase chvíli mícháme. Když je mrkev tak na půl měkká a sem tam hnědá, přidáme cukr, který necháme rozpustit a přilijeme kokosové mléko. Podle potřeby přidáme vodu a mrkev necháme dusit dokud nezměkne. Omáčku zahustíme z ruky troškou celozrnné rýžové mouky/špaldové krupice nebo třeba i hrubé pšeničné mouky a necháme chvilku provařit. Přidáme miso a něco málo šťávy z citrónu nebo limetky, čerstvě mletý pepř a popřípadě ještě i další sůl nebo cukr. Podáváme hustě posypané čerstvým koriandrem nebo petrželí. Mrkev je vynikající jen tak samotná s kouskem bílé bagety/domácího kváskového chleba, ale hodí se i jako příloha k větším jídlům nebo třeba k rýži či polentě.