Máslové s čokoládou

Taková sladká vzpomínka na Vánoce, alespoň co do kombinace chutí :-) V téhle podobě se ale pomerančem, máslem a čokoládou vonící sušenky uplatní kdykoli během roku. Stačí si jen najít půl hodiny na jejich přípravu.

Připravila a zapsala Eva, 11.01.2017


Suroviny a příprava

  • 125 g másla
  • 100 g sušené třtinové šťávy (rapadury/panely) nebo kokosového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • ½ lžičky sušené pomerančové/citrónové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g světlé pohankové mouky
  • 100 g celozrnné rýžové mouky
  • 1 velké nebo 2 menší vejce
  • 50 – 100 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky
  • Kandovaná pomerančová/citrónová kůra podle chuti

Máslo si necháme nějakou chvíli povolit v pokojové teplotě, a pak utřeme spolu s cukrem do pěny. Přidáme sůl, vanilku, kůru i vejce a pořádně promícháme. Přisypeme obě mouky, které jsme smíchaly s práškem do pečiva a přidáme i čokoládu a kandovanou kůru. Teď, už rukama, vypracujeme vláčné, měkké těsto. To můžeme zabalit do fólie a dát na nějaký ten den do lednice, nebo se rovnou pustit do tvoření sušenek... Z těsta uždibujeme kousky, ze kterých děláme kuličky a ty dáváme na plech vyložený pečícím papírem. (Já to normuju :-) 30 g na kus. Často totiž musím odpovídat na otázku: „ A kolik váží ta sušenka?“. Kuličky se samy do tvaru sušenek neroztečou, takže jim musíme trochu pomoct. Dnem skleničky/hrnečku zploštíme kuličky těsta do požadovanéh tvaru a hurá s plechem do předehřáté trouby. Pečeme cca 15 – 20 minut na 150°C horkovzduch nebo 170°C klasika bez větráku. Každá trouba je jiná, je tedy třeba to hlídat. Když začnou sušenky ze spodu zlátnout, vyndáme je z trouby a necháme chvilku pochladnout na plechu. Pak je opatrně přendáme na mřížku, kde můžou vychladnout úplně.

Vůně másla a čokolády pravděpodobně přiláká zbytek vašich malých i velkých spolubydlících do nebezpečné blízkosti k sušenkám. Počítáte-li tedy s nimi jako s něčím, co vám má vydržet po zbytek týdne na svačiny do školy nebo jako mlsání k odpolední kávě, doporučuju je po upečení a vychladnutí co nejdůkladněji schovat :-)

Kůry citrusů, ať už kandované nebo jen sušené, používám v bio kvalitě. Je to sice kapánek dražší, ale o co více peněz o to méně chemie :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné